Guide - Valg af vinylgulv

Materialet vinyl

Vinyl til gulve er lavet af plastmaterialet PVC, der er et stærkt materiale og som ved hjælp af blødgørende tilsætningsstoffer er dejligt blødt at gå på.

Vinylgulve fås i mange forskellige designs eksempelvis gulve, der ser ud som træ eller klinker. Vinyl fås dog også i ensfarvede udgaver i alle regnbuens farver. Så uanset hvilket udtryk du er ude efter, vil det kunne opnås med vinyl.

Da vinyl ikke er et naturprodukt, men derimod er fabriksfremstillet, er vinyl en af de gulvtyper, der har den laveste kvadratmeterpris.

Se vores udvalg af vinylgulve

Fordele og ulemper ved vinyl

Der er tre helt klare fordele ved at vælge vinyl: Det store udvalg af forskellige designs, de mange anvendelses muligheder og ikke mindst gulvets praktiske egenskaber.

Vinyl kan anvendes i hele huset, men de mest oplagte steder er i køkkenet og entreen, hvor gulvets evne til at tåle vand virkelig kommer til udtryk. F.eks. vil gulvet i en entre ofte blive udsat for våde sko, drypende paraplyer og lignende, hvilket du ikke behøver at bekymre dig om, hvis du har et vinylgulv. Vinyl er samtidig meget nemt at rengøre.

Selvom det endnu ikke er særligt udbredt i Danmark, så kan vinyl faktisk sagtens anvendes i vådrum. I Sverige er det allerede ret almindelig, at have et vinylgulv på badeværelset.

Vælger du vinyl til badeværelset, er det vigtigt, at du sikrer dig at vinylen er egnet til dette formål, det er nemlig ikke altid tilfældet. Vinyl i vådrum skal desuden lægges af en fagmand.

I små rum kan vinyl lægges løst på gulvet lidt på samme måde som et tæppe. I større rum skal vinylen limes til undergulvet. Er det nødvendigt at anvende flere baner af vinyl i et rum, så har vinyl den fordel at de enkelte baner kan svejses sammen, på den måde opnår du at hele gulvet kan tåle større mængder vand.

Selvom vinyl er meget slidstærk, så kan der opstå skader på gulvet og her vil du opdage vinyls helt store svaghed, for er der først opstået en skade, så er de eneste muligheder at leve med det eller at udskifte vinyllen, da det ikke er muligt at udbedre skader på vinyl.

Gode tips

  • Anskaf en vareprøve på vinyllen, da det kan være svært at danne dig det rigtige indtryk ud fra et billede. Med en vareprøve vil du også kunne se, hvordan gulvet matcher dine møbler og lignende i det rum, hvor gulvet skal ligge.
  • Vinyl vil ikke tage skade af, at der ligger vand på gulvet, men fedtholdige eller meget farverige substanser vil kunne trænge ned i gulvet, hvorved der opstår pletter som senere er umulige at fjerne, så tør op med det samme.

Hvad er forskellen på vinyl og linoleum?

Den helt store forskel på er vinylgulv og et linoleumsgulv er materialerne de er fremstillet af. Et vinylgulv er fremstillet af syntetiske materialer mens et linoleumsgulv er fremstillet af naturmaterialer. Generelt er vinylgulve mere modstandsdygtige overfor fugt og pletter end et linoleumsgulv.

Hvad skal der under vinylgulv?

Vinylgulve kan lægges på de fleste typer underlag, dog er det vigtigt at du inden vinylgulvet lægges sørger for at underlaget er rent og jævnt. Du behøver ikke lægge noget under en rullevinyl, såfremt du har sørget for at undergulvet er jævnt. Hvis rummet er mere end 20 m2 stort, så skal vinylgulvet fuldlimes til undergulvet. Mange klikvinyler har et integreret underlag og/eller korklag, men ved nogle kan du vælge at lægge et ekstra lyddæmpende underlag under gulvet. Tjek med din salgsrådgiver, hvorvidt det er muligt for det vinylgulv du har valgt.

Kan vinylgulv tåle vand?

Det korte svar er ja et vinylgulv kan godt tåle vand, så spilder du vand på et vinylgulv er det ikke noget problem, men kommer der vand under gulvet og bliver det ikke fjernet kan der opstå mug og svamp. Så selvom et vinylgulv godt kan tåle vand, så skal du stadig sørge for at der ikke kan komme fugt og vand under gulvet. Derfor bør du heller ikke selv lægge et vinylgulv på badeværelset. Det er også langt fra alle vinylgulve, der er godkendt til at blive lagt i et vådrum.

Hvad tåler vinyl ikke?

Et vinylgulv kan tage skade af skarpe rengørings- eller opløsningsmidler som benzin, acetone, klor, skurepulver, brintoverilte og toluenen. Derudover kan vinylgulve blive misfarvet af kraftige farve i f.eks. fødevarer, så spilder du fødevarer med kraftige farver, skal du fjerne dem fra gulvet med det samme. Sæbespåner, brunsæbe og lignende bør ikke anvendes til vinylgulve, da de efterlader en fedtet hinde på gulvet.

Hvordan gør man vinyl rent?

Vinylgulve hører til blandt de mest plejevenlige og er så godt som vedligeholdelsesfrie. Men også vinylgulve kan selvfølgelig blive beskidte. I forhold til den daglige rengøring kan du med fordel jævnligt feje eller støvsuge gulvet. Har gulvet brug for at blive vasket er den ideelle løsning at anvende et vaskemiddel, der er særligt egnet til vinylgulve, da det giver gulvet den optimale beskyttelse. Alternativt kan du anvende et universal gulvvaskemiddel.