For at beskytte trægulve overfladebehandles træet og denne behandling har stor betydning for, hvordan gulvet ser ud.
Sammen med træsorten og træets sortering er overfladebehandlingen de faktorer, der spiller den største rolle i forhold til, hvordan et trægulv ser ud.
Derudover har overfladebehandlingen stor betydning for, hvor meget tid og energi du i fremtiden skal bruge på pleje og vedligeholdelse af dit trægulv. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer om udseende eller let pleje er det vigtigste for dig.
Nogle overfladebehandlinger er rent kosmetiske og bruges udelukkende til at give gulvet et særligt udtryk, her er det selvfølgelig kun din smag og stil, der er vigtig i forhold til, hvilket valg du træffer.
I denne guide kan du læse mere om de forskellige typer overfladebehandlingers fordele og ulemper.
Ubehandlet
Langt de fleste trægulve har i dag fået en overfladebehandling før de leveres, men det er muligt at købe et gulv der er ubehandlet fra fabrikkens side.
Vælger du at købe et ubehandlet gulv, skal du være opmærksom på, at du lige efter lægningen selv skal give gulvet en overfladebehandling. Får du gulvet lagt af en fagmand, så kan overfladebehandlingen selvfølgelig også være en del af aftalen.
Fordelen ved at vælge et ubehandlet gulv er, at du selv kan vælge, hvilken overfladebehandling du ønsker at give gulvet. Ulempen er, at den overfladebehandling gulvet skal have ofte vil betyde, at der går længere tid før gulvet kan tages i brug, da overfladen først skal tørre.
Lakering
En af de absolut mest brugte typer af overfladebehandlinger til trægulve i dag er matlak. Et lakeret gulv har en slidstærk og ridsefast overflade hvor væske og lignende ikke kan trække ned i gulvet og danne pletter.
Til langt de fleste lakerede gulve er der anvendt en matlak, hvilket skyldes, at det giver det mest naturlige udtryk, da træ jo ikke fra naturens side har en skinnende blank overflade. Samtidig har matlak den fordel, at der vil være mindre genskin end ved andre laktyper.
Matlak fås både i en klar udgave, som er den variant, der vil give det mest naturlige trælook, og som hvid matlak, der vil gøre at gulvet bliver lysere end træet er fra naturens side. Hvid matlak bruges ofte på trætyper som ask og eg, for at give dem et meget lyst udseende. Hvid matlak anvendes ikke på mørke træsorter.
Hvid matlak findes i forskellige toner og kan dermed bruges til at lysne gulvet i forskellige grader. Ultra hvid matlak og røghvid matlak gør eksempelvis gulvbrædderne meget lyse.
Den helt store fordel ved lakerede gulve er at de er meget plejelette og udover almindelig rengøring ikke kræver den store vedligeholdelse.
Den store ulempe ved et lakeret gulv er til gengæld, at du hvis lakken først er gennemslidt er nødt til at slibe hele gulvet nede og lakere det på ny. Det er således ikke muligt at plet reparerer et lakeret gulv.
Lakerede parketgulve
Lakerede plankegulve
Lakerede Stavparketgulve
Oliering
Olierede gulve udgør den anden store gruppe, når vi i dag ser på overfladebehandlinger. Et olieret træ har det mest naturlige udtryk og træet kan stadigvæk ånde. Til gengæld vil væsker og lignede lettere kunne trænge ned i gulvet og danne pletter ikke mindst, hvis olieringen trænger til en opfriskning. Et olieret gulv er heller ikke ligeså slidstærkt som et lakeret gulv.
Udover det meget naturlige og udtryksfulde udseende der opnås med olie, er den store fordel ved et olieret gulv, at du hvis der eksempelvis er kommet pletter eller andre skader på gulvet i et begrænset område, kan nøjes med at slibe og behandle den del af gulvet. Det er således muligt at pletbehandle et olieret gulv.
Den helt store ulempe ved et olieret gulv frem for et lakeret gulv er, at det kræver noget mere vedligeholdelse, da olien kun beskytter så ligeså længe som gulvet er mættet. Det betyder, at du skal regne plejeolie minimum 1-2 gange om året.
Som lak findes olie både i en klar og en hvid udgave. Ønsker du et meget naturligt udseende, så er det selvfølgelig et gulv med klar olie du bør vælge. Vil du eksempelvis gerne have et meget lyst egegulv, så kan du med fordel vælge gulvbrædder, der er behandlet med en hvid olie.
Olierede parketgulve
Olierede plankegulve
Olierede stavparketgulve
Oliering/ voksning
Ved at behandle gulvet med både olie og voks, får du det smukke udtryksfulde look olien giver og den lette vedligeholdelse der ellers primært er kendt fra lakerede gulve.
Voksen danner en beskyttende film på træets overflade, som effektivt beskytter mod at væske og lignende kan trænge ind i gulvet.
Olien trænger ind i de øverste lag og mætter træet, der derigennem beskyttes og får det flotte olierede look.
Fordelen ved at kombinere voks og olie er dermed, at gulvet er noget mere plejelet end et olieret gulv.
Ulempen er at gulvet stadig af og til skal have en gang plejeolie, dog ikke lige så ofte som et gulv der kun er olieret.
Sæbebehandling
En sæbebehandling er ikke typisk noget, der vil være udført fra fabrikkens side, men vælger du et ubehandlet gulv, så kan du vælge sæbebehandling som den overfladebehandling du vil anvende.
Sæbehandling danner en film på overfladen og beskytter på den måde træet. Gulvet er dog en smule mere modtagelig over får snavs og vådt fodtøj end et lakeret gulv vil være.
Fordelen ved sæbebehandling er, at den er forholdsvis nem selv at udføre. Den store ulempe er til gengæld at behandlingen skal fortages med jævne mellemrum. Dermed er sæbehandlingen den mest tidskrævende løsning.
Ludbehandling
Ludbehandling af gulve er i dag ikke særligt udbredte, men vælger du eksempelvis et gulv i fyr kan du opleve, at det er behandlet med lud.
Ludbehandlinger bruges udelukkende på lyse gulve og bevirker at gulvets naturlige gulning mindskes. En ludbehandling kan ikke anvendes som eneste overflade overfladebehandling og skal derfor kombineres med enten oliering eller en sæbehandling.
Kalkning
Kalkning af trægulve udføres i dag primært af kosmetiske årsager. Før i tiden blev kalkvand, dog også ofte anvendt til at hærde gulvet. Da kalk, når det bliver helt hårdt er hårdere end træ. Den gang blev gulvene efterfølgende overfladebehandlet med sæbe.
Det er i dag primært lakerede gulve, som er blevet kalket før de får lak, hvorved gulvet bliver lysere og får et råt look.
Ønsker du dig et meget lyst trægulv, kan det derfor være en god ide at se på gulve, der er kalkede og har fået hvid matlak som overfladebehandling. Det gælder ikke mindst, hvis du gerne vil have et egetræs gulv, da eg fra naturens side er mørkere end f.eks. ask og ahorn.
Børstning
Børstning er en anden kosmetisk overfladebehandling, der i stigende grad anvendes på trægulve, for at give gulvet et særligt look.
Der findes en del forskellige typer af børstning, der hver især giver gulvet deres eget udtryk. Fælles for de fleste børstningstyper er det dog, at de giver gulvet et mere rustikt udtryk.
Vælger du et gulv med en retro børstning, vil du få et gulv, der har et ”used look” (et brugt udseende). Det kan eksempelvis være en god ting i en ældre bygning, hvor man gerne vil have et gulv, der ser ud som om det hører hjemme i boligen.