Skader og reparation af trægulve

Alle typer gulve kan blive udsat for skader. Det kan skyldes en lang række af omstændigheder, som f.eks. slid, vedligeholdelse eller en forkert montering. Er gulvet lagt godt og monteret korrekt, så formindskes risikoen for skader eller lignende og vedligeholder du gulvet godt og ofte, ja så mindskes sandsynligheden for skader også.

Meget af problematikken omkring skader og trægulve ligger også i hvilken form for træsort du har valgt til dit gulv. Gulve i f.eks. ask, teak, eg og bøg er meget robuste og ved dem er sandsynligheden for skader ikke lige så stor, som hvis du vælger et gulv i eksempelvis fyrretræ.

Nogle skader kan udbedres, hvilket du kan læse mere om her på siden. Er skaden så stor at der ikke er noget at gøre, så har vi hos FlotteGulve.dk er stort udvalg af trægulve til priser i gulvhøjde.

Hvilke typer skader kan dit gulv få?

Der er uden tvivl nogle skader der opstår oftere end andre. De skader som opstår på trægulve skyldes ofte at gulvet bliver udsat for fugt, som plankerne suger op og dette kan i værste tilfælde få dem til at udvide sig. Hvis ikke plankerne har plads til denne udvidelse, så kan plankerne skubbe til væggene og dette kan ødelægge gulvet helt eller delvist.

Derfor er det vigtigt at sørge for et mellemrum mellem gulvet og væggen, når gulvet lægges. Denne afstand kan med fordel skjules af en fodliste. Hos FlotteGulve.dk har vi et stort udvalg af fodlister til alle gulvtyper.

Beskidte gulve

Ved beskidte og ubehandlede gulve, kan du risikere at det bliver trist og kedeligt at se på i overfladen. Dette sker fordi alt snavset sætter sig fast og der vil altså opstå en overflade, som hverken støvsugning eller grundig gulvvask kan fjerne. Hvis man skal fremme den naturlige overflade, så kræver det en god gang slibning og behandling. Også gulve der er overfladebehandlede kan få et trist gråt skær, hvis du f.eks. ikke skifter vand hyppigt nok under gulvvask. I det tilfælde kan du ofte redde gulvet med en rengøring med trærens.

Knirkende gulve

En af de helt almindelige og mindre skader, men som ofte er en generende skade er når gulvet knirker. Det er også rigtig svært at lokalisere det eksakte sted det knirker. Det kan være svært, hvis ikke umuligt helt at undgå at et trægulv knirker en lille smule, men med korrekt montage og et helt plant underlag, bør knirkelyde være minimale.

Små ridser og hakker

Ting, der tabes på gulvet kan give små hak og småsten eller lignende der slæbes med ind, kan hurtigt lave små ridser. Det kan være svært at undgå at ting tabes på gulvet, mens måtter ved dørene og regelmæssig støvsugning, kan mindske risikoen for ridser. Er skaden sket så kan små hak og ridser udbedres på flere forskellige måder.

Blød voks

Blød voks er et udfyldningsmateriale til udbedring af mindre skader, så som fuger og splinter Voksen spartles i hulningen og findes i 7 forskellige farver, således at der er en voks, der passer til langt de fleste træsorter.

Hård voks

Hård voks anvendes til mindre trykmærker, ridser og lignende. Hårdvoks findes i også i fem farve sæt, fire der dækker forskellige træsorter samt et sæt med hvide og grå toner. Hårdvoks anvendes sammen med en hårdvokssmelter, der både findes til privat og professionel brug.

Lakstifter

Små ridser kan også klares med en lakstift, der både findes som klar lak og i fire forskellige træfarver. Den klare lakstift kan også anvendes ovenpå på steder, der er fyldt med blød eller hård voks.

Hos FlotteGulve.dk har vi også reparationssæt til både private og professionelle, så du altid er klar, hvis en skade skulle opstå.

Større ridser, hakker og lignende

Ved større skader kan det være nødvendigt at udskifte et eller flere gulvbrædder. Det kan du enten få en håndværker til eller med det rette udstyr gøre det selv. Hvordan det gøres kan du se i nedenstående video.