Guide - Før du køber gulv

I denne guide kan du se, hvilke overvejelser du med fordel kan gøre dig, før du køber gulv, så du får de flotte gulve du fortjener.

 

Et gulv spiller en utrolig stor rolle for, hvordan et rum er at opholde sig i. Det gælder den rent visuelle stil gulvet er med til at skabe, men så sandelig også akustikken, lyset og rumfølelsen. Samtidig er gulve en af de større investeringer i hjemmet både økonomisk og i forhold til arbejdsomfang. Det er altså vigtig, at du overvejer dine ønsker og behov grundigt, før du investerer i et nyt gulv.

Derfor har vi hos FlotteGulve.dk samlet de primære overvejelser, du bør gøre dig, når du står overfor at købe nyt gulv:

Hvem bor i boligen?

Der er stor forskel fra bolig til bolig på, hvilke krav der stilles til gulvet og på hvordan du bedst bevarer de flotte gulve i mange år. Grundlæggende kan det siges, at hvis der er børn og kæledyr som hunde og katte i hjemmet, så bør du vælge et slidstærkt gulv, mens et lidt mindre slidstærk eller et lidt mere ”sart” gulv sagtens kan være den rette løsning i andre hjem.

Børn og kæledyr er mindre opmærksomme på, om de slæber mudder og lignende med ind udefra, derfor er det ekstra vigtig at vælge et gulv, som er let at rengøre i entreen eller bryggerset, det kunne eksempelvis være et klinkegulv, da det sagtens kan tåle våde støvler og poter.

Vælger du et gulvtæppe i f.eks. stuen så kan det også være en rigtig god ide ikke at vælge en hvid eller meget lys variant.

Det kan være svært at spå om fremtiden, men hvis du/i overvejer børn eller kæledyr indenfor de nærmeste år, så er det en god ide at have det med i overvejelserne, da et gulv ikke er noget man skifter hvert eller hvert andet år.

Hvor i boligen skal det nye gulv ligge?

Lige som boligens beboere stiller forskellige krav til gulvet, så gør det rum hvor gulvet skal ligge i høj grad det samme.
 
I rum som køkkenet, bryggerset og entreen slides der en del på gulvet, og det er derfor en god ide at vælge et slidstærkt gulv. Samtidig er det steder, hvor der spildes eller slæbes vådt fodtøj ind udefra, derfor skal gulvet kunne klare, at der ligger vand og hyppig rengøring. Det gør, at tæpper er helt uegnede og mange har fortrudt at de valgte et trægulv i køkkenet da det var moderne. Til gengæld er det rum, hvor klinker er et både praktisk og flot valg. Alternativt er laminatgulve også et godt og slidstærk valg, som samtidig giver dig et utal af valgmuligheder, eksempel vis har en del laminatgulv et meget naturtro trælook.

I vådrum er klinker det helt oplagte valg, til gulvet skal du dog være opmærksom på, at klinkerne kan blive mere glatte, når de bliver våde, derfor bør du vælge en klinke med gode skridsikre egenskaber. Dog skal klinken helst ikke have en meget ru overfladestruktur, da det kan gøre den vanskelig at rengøre. Der findes også trægulve, som kan anvendes på badeværelset, men vælger du denne løsning skal du sikre dig, at det gulv du vælger, er egnet til vådrum. Alternativt findes der klinker, som ser ud som træ.

Ofte er der en høj luftfugtighed i kælderen, derfor anbefaler vi hos FlotteGulve.dk at du forhører dig hos en ekspert og få foretaget en fugtmåling inden du lægger et trægulv her. Vælger du at lægge et laminatgulv i kælderen, så bør du ved en høj fugtighed anvende et underlag med dampspærre. De fleste klinker er egnede til lægning i kælderrum.

Soveværelset, værelser og stuen er de rummer der stilles færrest krav til gulvet, så her er det primært et spørgsmål om smag og komfort. Er der ikke gulvvarme vil et klinkegulv føles koldt, når du træder ud af sengen. Det vil et trægulv ikke, til gengæld kan trin høres tydeligere på et trægulv end eksempelvis et tæppegulv, der samtidig også virker lyddæmpende. Et korkgulv er en andet eksempel på et gulv, der både føles blødt og varmt og som er godt for akustikken.

Hvilket underlag er der, der hvor gulvet skal ligge?

Det er vigtigt, at du undersøger, hvilken type underlag, der er, der hvor du ønsker at lægge dit nye gulv. Er der et plant og stabilt underlag som f.eks. beton, så har du stort set frit valg på alle hylder, da så godt som alle gulvtyper kan lægges på denne type underlag. Skal gulvet til gengæld lægges på bjælker eller strøer, så er det vigtigt, at du vælger et gulv, der er selvbærende, samt at du konsulterer en ekspert for at sikre dig at underkonstruktionen kan bære gulvet.

Skal gulvet lægges på beton er det vigtigt at undergulvet har nået at tørre ordentligt før gulvet lægges, derfor skal du huske at have tørretiden med i din planlægning, hvis du får støbt et nyt undergulv. For at være helt sikker bør du ved laminat- og trægulve samtidig anvende et underlag med dampspærre, så fugten ikke kan trænge op fra betonen og ødelægge dit flotte gulv.

Det er også vigtigt, at du sørger for at undergulvet er så plant og lige som overhovedet muligt. Da det vil gøre lægningen at det nye gulv langt lettere. Et klinkegulv er så godt som umuligt at lægge, hvis ikke underlaget er plant, mens et tæppe er lidt mere fleksibelt.

En del gulve kan lægges ovenpå et eksisterende gulve. Overvejer du denne løsning anbefaler vi, at du spørger FlotteGulve.dk's salgskonsulenter om gulvet er egnet til dette. Desuden bør du tjekke, at gulvets samlede højde ikke bliver så høj, at det giver problemer med døre og lignende.

Er der gulvvarme, der hvor gulvet skal ligge?

Langt de fleste gulve er i dag produceret så de kan lægges på steder med gulvvarme, men der er stadig enkelte undtagelser. Så har du gulvvarme, der hvor gulvet skal lægges, bør du tjekke om gulvet er egnet.

Vælger du et trægulv, er det vigtigt at gulvvarmen har en jævn varmefordeling, da træ er et levende materiale som vil blive påvirket af varmen og der derfor vil opstå forskelle i gulvet, hvis varmefordelingen ikke er jævn.

Er gulvet et ”gør det selv” projekt eller får du professionel hjælp til lægning?

En anden ting du skal overveje er, om det er dig/jer selv eller en fagmand, som kommer til at lægge gulvet. Der er nemlig meget stor forskel på hvor nemt eller svært det er at lægge et gulv.

I den helt svære ende ligger et gulv med stavparket eller et sildebens gulv som det ofte kaldes. Denne type gulv skal fuldlimes til undergulvet og vi anbefaler, at du får en fagmand til at lægge gulvet.

I den anden ende af skalaen er et laminatgulv eller et trægulv med kliksystem. Kliksystemerne er i dag så lette at bruge, at selv personer uden ret meget ”gør det selv” erfaring kan lægge dem, det kræver desuden ingen særlige værktøjer. Køber du et gulv hos FlotteGulve.dk giver vores salgskonsulenter dig gerne en kort intro til, hvordan kliksystemet virker.

Et væg-til-væg gulvtæppe kan lægges som ”gør det selv” projekt, men føler du dig usikker så kunne en ide være tæppefliser, da disse er nemmere at håndtere.

Klinker kræver generelt også en del erfaring, hvis du ønsker et flot slut resultat, men med lidt træning kan den garvede ”gør det selv” mand eller kvinde godt lægge klinkerne selv. På badeværelset er der særlige krav der skal overholdes eksempelvis i forhold til den rette hældning til afløbet, derfor bør du i vådrum overveje at få en fagmand til at klare opgaven.

Vil du have klinker andre steder i huset, men har du ikke helt mod på at kaste dig ud i den traditionelle klinkelægning, så kan du faktisk hos os købe klinker med kliksystem, som kan lægges uden fuger og nogen form for fæstner.

Hvordan er akustikken i boligen?

Som en af de store flader i boligen spiller gulvet en stor rolle for akustikken. Både meget direkte, da man på en del gulvtyper vil kunne høre trin. Men også lidt mere indirekte da nogle gulvtyper absorberer lyd og dermed kan være med til at skabe en god akustik. Grundlæggende gælder reglen, at jo hårdere et gulv er, jo mindre vil det absorbere lyd og jo tydeligere vil trin og lignende kunne høres.

Klinker absorbere stort set ingen lyd, så har du klinker i et stort køkkenalrum eller lignende og samtidig højt til loftet, så kan akustikken godt være dårlig med mindre du så bruger materialer på loftet eller væggen der er lyddæmpende.

Træ og laminatgulve er blødere end klinker og vil derfor absorbere mere lyd, men trin og lignende vil stadig tydeligt kunne høre. Dette kan dog dæmpes med et lyddæmpende underlag under gulvet.

Vil du have et gulv der er meget lyddæmpende så er tæpper og korkgulve et godt super godt valg. Kork kan også anvendes i et køkken og moderne korkgulve findes i mange spændende designs.

Hvordan er lysindfaldet i boligen?

Skal dit nye gulv lægges i et lille rum, et lavloftet rum eller et rum uden ret meget lysindfald fra vinduer, så er det værd at overveje et lyst gulv, da dette kan få rummet til at virke større og lysere.

Skal gulvet til gengæld lægges i et stort rum med lyse vægge, lyse lofter og med masser af lysindfald så kan et mørkt gulv være en super flot detalje, der skaber kontrast i rummet.

Det vil samtig være træls, hvis du ikke kan nyde dit flotte gulv, fordi der er så meget genskin, at det generer. Derfor skal du nøje overveje om et højglans gulv er det rette valg i et rum med store vinduspartier.

Hvad er stilen på boligen?

Når du vælger dit nye gulv kan du med fordel se på, hvilken stil din bolig er i. Et sildebensgulv ser utroligt eksklusivt ud i en herskabsvilla eller lejlighed, mens en stavparket lagt i et andet mønster kan være en spændende detalje i et moderne byggeri.

Det kan desuden give ro i boligen, hvis der er en rød tråd mellem gulvene i de forskellige rum. Det betyder ikke at der skal være det samme gulv i hele boligen, men er der eksempelvis klinker i flere rum, så giver det et flot helhedsindtryk, hvis det er samme eller en lignende klinke.

Hvilken stil vil du/I have?

Selvom det er en god ide at kigge på boligens stil, før du vælger nyt gulv, er det selvfølgelig endnu vigtigere, at du/I vælger noget der passer til din/jeres personlige stil.
 
Skal gulvet eksempelvis matche boligindretningen eller skal det danne en kontrast? Skal gulvet være traditionelt eller moderne?

For bedst muligt at kunne vurdere om et gulv matcher boligindretningen og den ønskede stil anbefaler vi hos FlotteGulve.dk, at du anskaffer dig en vareprøve på det gulv du er interesseret i.

Hvor længe forventer du, at gulvet skal holde?

Der er stor forskel på levetiden på de forskellige gulvtyper. Et velplejet plankegulv kan holde i generationer, da det kan slibes flere gange. Hvorimod levetiden for vinyl og tæpper er langt lavere.

Overvejer du at sælge din bolig inden for de næste 3-5 år?


Hvis du allerede nu ved, at du indenfor de nærmeste år vil sælge din bolig, så kan det godt være en ide at tage det med i dine overvejelser ved valget af et nyt gulv, da flotte gulve kan være med til at give potentielle købere et positivt indtryk.

Træ- og især plankegulve vil generelt blive opfattet som lidt mere eksklusive af potentielle boligkøbere. Og især de lyse varianter som ligger i størstedelen af de danske hjem vil være et sikkert valg med salg for øje.

Tæpper, klinker og andre gulve i markante farver som rød og blå, vil derimod virke afskrækkende på en del. Så overvejer du at sælge, bør du overveje neutrale farver. Går du ikke med salgstanker, så er det eneste du skal overveje, om du måske vil blive træt af det i længden.

Hvor meget tid vil du bruge på rengøring og vedligeholdelse?

Før du køber nyt gulv skal du også overveje, hvor meget tid du vil og kan bruge på rengøring og vedligeholdelse.

Et olieret trægulv har et helt særligt varmt udtryk, men gulvets overflade er mere sart end et tilsvarende lakeret gulv og gulvet vil derfor kræver mere pleje og vedligeholdelse.
 
Der er også stor forskel på, hvor let eller svært det er at fjerne pletter på forskellige gulvtæpper og på hvor meget pletter i det hele taget vil kunne ses.
Laminat gulve og gulve med keramiske klinker er generelt meget lette at rengøre og kræver ingen yderligere vedligeholdelse.

Skal gulvet være miljøvenligt?

Lægger du vægt på, at de produkter du køber er produceret med omtanke for miljøet så behøver du ikke gå på kompromis, når du køber et nyt gulv.
Hos FlotteGulve.dk sælger vi kun trægulve, som er FSC og/eller PEFC certificeret og produceret på et bæredygtigt grundlag. Desuden er flere af vores andre gulve også miljømærkede.

Hvad siger økonomien?

Sidst men absolut ikke mindst er det vigtigt, at du overvejer økonomien, når et nyt gulv skal købes. Det er let at falde for et gulv som er for dyrt og på den måde ender du med at være skuffet. Derfor kan det være en god ide at finde ud af, hvad gulvet maksimalt må koste og så kigge på gulve, der falder inden for den pris. Husk at tage udgifter som montering og ekstra materialer i form af underlag og fodlister med i overvejelserne.

Gode tips:

  • Anskaf vareprøver på de gulve du er interesseret i. At se gulvet som billede på en hjemmeside eller under belysningen i en butik giver aldrig det helt rigtig indtryk af, hvordan gulvet vil se ud hjemme hos dig. Desuden er det vigtigt at kunne se, hvordan gulvet passer ind i hjemmet. Husk ikke bare at placere vareprøven i midten af gulvet eller i et, men derimod også at placere den ved møblerne. Tjek også hvordan gulvet ser ud på forskellige tidspunkter af dagen. Der kan være stor forskel på et gulvs udtryk alt efter om det ses i dagslys eller elektronisk lys.
  • Tag en snak med en af FlotteGulve.dk's salgskonsulenter de har mange års erfaring med gulve og ved nøjagtigt hvilke gulve, der er et godt valg til bestemte rum og forhold. De kan også være behjælpelige med at udregne, hvor mange kvadratmeter du skal brug og sågar opmåling af rummet. Endelig kan de give tips til, hvordan gulvet skal lægges eller booke en af vores håndværkere, hvis du vil have en fagmand til at klare opgaven.