Guide - Valg af tæppe

Udvalget er stort og mulighederne mange, når du skal vælge tæppe.

 

Tæpper på gulvet skaber en hyggelig stemning og så er det altså bare skønt, hvis man træder ud af sengen og fødderne bliver mødt af et dejligt blødt tæppe som føles lunt. Et gulvtæppe giver i det hele taget god gangkomfort og er ovenikøbet godt for et rums akustik, da det absorberer lyd.

Det er desuden kun fantasien og pengepungen, der sætter grænser for, hvordan dit nye tæppe skal se ud, da du har mulighed for at kreere dit helt eget design.
Til gengæld så er det langt fra alle steder, hvor gulvtæpper er en egnet gulvbelægning.

Her er nogle af de ting du kan overveje, hvis du vil have tæppe på gulvet:

Fordele og ulemper

Der er nogle helt klare fordele ved tæpper frem for andre typer gulvbelægning. De to største er komforten, og akustikken.
Et tæppe er varmt og blødt at gå på. Samtidig står man utroligt godt og sikkert på et tæppe, der nærmest pr definition er skridsikkert. Tæpper mindsker derfor risikoen for faldulykker og er et godt underlag for små børn, som er ved at lære at gå, da de samtidig falder blødt, hvis balancen ikke helt holder.
I forhold til lyden af trin, så er den ved tæpper nærmest ikke eksisterende, dette afhænger dog også af undergulvet. Tæppet absorberer samtidig lyd fra rummet og er derfor godt for akustikken, hvilket bl.a. gør tæpper meget populære i åbne kontorlandskaber og lignende.

Der er dog også ulemper ved gulvtæpper, leder du eksempelvis efter en gulvløsning, der skal holde de næste 20 år, så er det ikke et tæppe, du skal vælge. Tæpper har nemlig en kortere levetid end eksempelvis trægulve og klinker.
En anden ulempe er at tæpper kan være et problem for allergikere, så hvis der bor en i hjemmet, som lider af støvallergi bør du vælge et korthåret eller fladvævet tæppe, da de er langt nemmere at holdestøvfri. Spørg eventuelt salgskonsulenten om tæppet er allergivenligt, før du træffer dit endelige valg.

Vælger du et tæppe der er testet af Dansk Indeklima Mærkning (DIM) så er du sikker på, at du får et gulvtæpper der er med til at skabe et godt indeklima.

Hvor skal tæppet ligge?

Det er langt fra overalt i huset, at et tæppe vil være et godt valg. Badeværelset er eksempelvis et sted, hvor du absolut ikke skal vælge et gulvtæppe og heller ikke i køkkenet vil tæppet være et godt valg, tænk bare på alle de plettet der vil skulle fjernes, fordi der er blevet spildt noget på gulvet.

De oplagte steder, at vælge et tæppe som gulvbelægning er i stuen, i soveværelset og i andre værelser, men du kan også sagtens have et gulvtæppe på trappen eller i entreen/gangen, her er det dog vigtigt, at du vælger et slidstærkt tæppe, da det er steder, hvor gulvet udsættes for massivt slid.
På steder hvor der er direkte adgang til udendørsarealer kan du med fordel beskytte tæppet med en dørmåtte eller lignende.

Leder du efter gulvbelægning til 1. sal, så vil et gulvtæppe være et rigtigt godt valg for at begrænse lydgenerne i stueetagen. Et gulvtæppe kræver et plant underlag, men er smule mere fleksibelt end mange andre gulvtyper og kan eksempelvis sagtens lægges på et eksisterende træ- eller klinkegulv.

Hvordan vil tæppet blive brugt?

Når du står og skal vælge et tæppe så er det meget vigtigt at overveje, hvordan rummet det skal ligge i bliver brugt. Skal gulvtæppet eksempelvis ligge i ”den fine stue”, som kun bliver brugt, når du har besøg, så stiller det langt lavere krav til tæppet, end hvis det skal ligge i en stue der bruges dagligt og hvor børn og kæledyr render rundt og leger.
Skal tæppet ligge i et kontor, så er det også vigtigt at du sikrer dig, at tæppet er slidstærkt og egnet til rullehjul, i hvert fald hvis du har en kontorstol med hjul. Alternativ kan du selvfølgelig vælge at bruge en gulvbeskytter.
 

Løst eller væg-til-væg?

Tæpper til gulvet kan inddeles i de to hovedkategorier løse tæpper og væg-til-væg tæpper. Løse tæpper kan kun anvendes som et supplement til andre gulvbelægninger.
Begge tæppetyper kan komplet ændre udtrykket i et rum. Fordelen ved et væg-til-væg tæppe er at det ligger fast på gulvet og er godt for akustikken i et rum. Fordelen ved et løst tæppe er, at det er nemt og hurtigt at skifte, når du igen trænger til et nyt udtryk i rummet.

Vælger du et løst tæppe der skal ligge frit og som ikke vil blive holdt på plads af større møbler, så er det en fordel at vælge et tæppe med en bagside der gør, at det ligger fast på gulvet.

En tredje mulighed er tæppefliser, der lægges som et væg-til-væg, men som er nemmere at håndtere, hvis du selv monterer gulvet. De giver desuden mulighed for at skabe mønstre ved at anvende tæppefliser i flere forskellige farver.

Natur eller syntetisk?

Tæpper findes i mange forskellige materialer, nogle er hentet i naturen mens andre er syntetisk fremstillede. Som udgangspunkt er det ene ikke bedre end det andet, da de forskellige materialer har hver der styrker. Det er derfor dine behov og din smag, der bør afgøre valget.

Syntetiske tæpper er generelt meget slidstærke, hvilket gør dem til et oplagt valg de steder i hjemmet, hvor der er brug for et stærkt tæppe samt til erhvervs og kommerciel brug.
Naturtæpper i uld er dejligt bløde og meget elastiske, hvilket betyder at tæppet har bedre genrejsningsegenskaber end andre tæppetyper. Uldtæppets blødhed gør det til et populært valg i soveværelset og stuen.
Sisal er også et naturprodukt, som dog ikke er blødt som et uldtæppe. Til gengæld er det slidstærkt.

Kort eller langt?

Tæpper væves på mange forskellige måder og med forskellige forskellig luvhøjde. Luven er den øverste del af tæppet og udgør sammen med bagsiden det færdige tæppe. Hvor meget luv, et tæppe har, kan aflæses af luvvægten.
Et langhåret tæppe (et højluvet tæppe) og i øvrigt også et mønstret tæppe giver et markant udtryk og bliver dermed en iøjnefaldende del af indretningen.

Et ensfarvet fladvævet eller korthåret tæppe har derimod et mere neutralt udtryk, især hvis du vælger en forholdsvis neutral farve. Det giver plads til at møblerne og den øvrige indretning træder frem og tæppet bliver en del af baggrunden.
I forhold til hvordan gulvet føles at gå på, så spiller også tæppet bagside en stor rolle. En tyk og blød bagside giver et gulv der er blødt og dejligt at gå på.

Hvordan skal tæppet se ud?

Det er selvfølgelig heller ikke uvæsentligt, hvordan tæppet ser ud. Skal det f.eks. være lyst eller mørkt. Som udgangs punkt er det dog vigtigst, at finde frem til den rette type først, da de fleste tæpper findes i mange forskellige farver.
Som med andre gulvtyper gælder det at mørke tæpper kan få et rum til at virke mindre og mere mørkt, så er rummet lille eller meget mørkt vil det være en fordel at vælge et tæppe i den lysere ende af farveskalaen.

Går du med helt særlige tanker om, hvordan dit tæppe skal se ud, så er der faktisk også gode chancer for, at tankerne kan blive til virkelighed. For uanset om det er et løst tæppe eller et væg-til-væg du har brug for, så har du muligheden for at få designet dit helt eget tæppe, også selvom du ikke skal bruge flere hundrede kvadratmeter.

Se vores store udvalg af tæpper.

Rengøring og vedligeholdelse

Modsat mange andre gulvtyper, der både kræver støvsugning og gulvvask, så slipper du ved et gulvtæppe med støvsugningen. Et gulvtæpper kræver heller ikke nogen vedligeholdelse, men du kan med fordel beskytte gulvet ved at anvende dørmåtter.
Til gengæld bliver det lidt mere kompliceret, hvis først der kommer pletter på gulvet, de er nemlig ikke altid helt lette at fjerne. Men med de rette hjælpemidler og den rette behandling, så kan de fleste pletter fjernes.

Gode tips

  • Få en vareprøve på gulvet og test hvordan farven ser ud med lyset i dit hjem, tjek både ved dagslys og i aftenbelysning. Tjek også, hvordan farven matcher lofter, gardiner, møbler og lignende. Du kan kun få vareprøver på væg-til-væg tæpper.
  • Vælg et fladvævet tæppe, hvis der bor en støvallergiger i hjemmet.
  • Beskyt væg-til-væg tæpper med gulvmåtter eller lignende ved døre til udearealer.
  • Fjern pletter med det samme, jo længere pletten sider jo sværere bliver det at fjerne den.
  • Et løst tæppe er en fremragende måde at få farve ind i hjemmet på, så vær modig det betaler sig ofte, og er tæppet ikke det rette, så kan du jo altid skifte det ud.