Guide - Vedligeholdelse og rengøring af lakerede trægulve

Trægulve holder deres flotte udseende længere, hvis de vedligeholdes og rengøres på den rette måde.

Denne guide til vedligeholdelse og rengøring gælder for alle lakerede trægulve i både lyst og mørkt træ.

Beskyttelse fra fabrikkens side

Under produktionen af trægulvet påføres der af 7 omgange 80-90 gram UV-lak dette inkluderer 2 gange Anti-Scratch Top Coat.

Anti-Scratch giver en ekstrem slidstærk overflade som beskytter optimalt mod ridser. For at sikre at overfladen altid er gennemhærdet før gulvet emballeres udsættes gulvet for en dobbelt hærdning. En UV Hydro Primer sikrer perfekt vedhæftning og den ønskede farvetone.

Den anvendte UV-lak er fri for formaldehyd, organiske opløsningsmidler, tungmetaller og pesticider. Lakken er under løbende laboratoriekontrol.

Beskyt dit gulv

Indgangsparti
Foran indgangspartier kan du med fordel placere en fodriste, som kan sikre at trægulvet ikke udsættes for grus og småsten. Grus og småsten vil ridse gulvet, der derfor hurtigt vil komme til at se ridset og slidt ud. På den indvendige side af indgangspartiet er det en god ide at placerer ”gå-ren-måtter” der kan opsamle vand og snesjap så det ikke bliver liggende på trægulvet.

Borde og Stole
Under borde, stole og andre møbler kan du med fordel montere filtdupper eller lignende for at undgå ridser og slitage. Alternativ kan du vælge at lægge et løst tæppe.
Under f.eks. kontorstole monteres køreplader eller hjulene udskiftes med gummihjul der er særligt egnede til trægulv.

Udførelse af håndværksopgaver
Hvis der efter gulvlægning skal opstilles et køkken eller andet inventar bør gulvet dækkes til eksempelvis med en kraftig grå gulvpap, hvis der er risiko for, at montører eller håndværkere har småsten og lignende under fodtøjet.

Pleje efter lægning

Gulvet bør vaskes i trærens og derefter vaskes i lakpleje før gulvet tages i brug. Dette bør gentages ca. hver sjette måned.
Vi anbefaler trærens og lakpleje fra Trip Trap.

Vask med trærens:
Bland 1/4 liter sæbe med 10 liter varmt vand. Vask gulvet som du ville gøre ved en ganske almindelig gulvvask. Det anbefales at du bruger 2 spande. Den ene bruges til at vride moppen i og den anden anvendes til det rene vand med trærens.

Lad blandingen virke ca. 5 minutter, vask derefter gulvet med rent vand.

Husk altid at foretage prøvestrøg på et mindre synligt sted, for at være sikker på at gulvet kan tåle trærens.

Vask med lakpleje:
Før du kan gå i gang med lakplejen skal gulvet være helt tørt. Ryst dunken med lakpleje grundigt før brug.

Påfør lakpleje i et tyndt lag med en klud eller en mop. Hvis kluden/moppen bliver beskidt skal du skylle den i helt rent vand og vride den godt. Herefter kan du fortsætte påføringen. Hvis overfladen begynder at tørre, må der ikke påføres mere lakpleje.

Gulvet skal tørre i 30 min og kan derefter tages i brug.

En overlakering umiddelbart efter lægning bør undgås, da slidstyrken på den lakerede overflade derved forringes.

Daglig rengøring

Til normal rengøring anvendes støvsuger, kost og evt. en gulvmoppe. Skal gulvet vaskes anvendes sæber specielt beregnet til lakerede trægulve. Det er vigtigt at gulvet vaskes med en opvredet klud eller moppe – brug så lidt vand som muligt og lad ikke vand ligge på gulvet.

Hos Flottegulve.dk anbefaler vi Laksæbe fra Trip Trap.

Vask med Laksæbe:
Bland 2,5 dl. laksæbe med 10 liter varmt vand. Vask gulvet i gulvbelægningens længderetning, så får du alt snavs med også hvis der er struktur i gulvet.

Vi anbefaler at du anvender 2 spande, hvor den ene spand bruges til at vride moppen/kluden op i og den anden rummer det rene sæbevand.

Ved særlig vanskelige pletter anbefaler vi at du anvender Trip Trap trærens eller Trip Trap pletfjerner. Følg anvisningen på produkterne.

Reparation

Gulvet rengøres og mellem slibes med nyt sandpapir korn 180, evt. slibestøv fjernes ved grundig støvsugning. Herefter overlakeres gulvet med en egnet top lak.

Godkendte vandbaserede eller 2-komponent lakker kan anvendes. Er du i tvivl om hvilken lak du kan bruge er du velkommen til at kontakte os på tlf.: 97 25 25 47

Specielt ved vandbaserede toplakker, skal du undgå at slibe igennem UV-lakken, da der herved vil opstå farveforskelle. Det anbefales altid at foretage en laktest for at sikre vedhæftning og udseende er tilfredsstillende. Foretag testen i et hjørne eller på et sted, hvor gulvet vil være dækket af et tæppe eller et møbel.

Gode tips

  • Beskyt gulvet med dørmåtter og filt eller lignende under møbler. Så mindsker du risikoen for ridser og andre skader.
  • Anvend kun rengørings- og plejemidler der er egnet til lakerede trægulve og giv gulvet lakpleje cirka en gang hvert halve år, så holder gulvet længere.
  • Brug to spande ved gulvvask så gulvet bliver helt rent og du ikke bare fordeler snavsen ud over gulv, hvorved gulvet får en grålig tone.