Træsorternes ABC

Uanset om du søger et lyst eller et mørkt gulv, så findes der en træsort som matcher.

Hvis du har valgt at dit nye gulv skal være et trægulv, så kan du vælge mellem mange forskellige træsorter der spænder lige fra de gode gamle kendinge eg og bøg til med eksotiske træsorter som wenge og merbau.

Farveskalaen for trægulv går lige fra meget lys til meget mørk, hvilket betyder at træsorten sammen med sorteringen og overfladebehandlingen er de faktorer, som spiller den største rolle for, hvordan dit nye gulv ser ud.

Her kan du læse mere om de forskellige træsorter, som vi her hos FlotteGulve.dk kan levere gulve i:

Ahorn (europæisk)



Ahorn er en lokal træsort, der i gamle dage udelukkende voksede i de sydlige dele af Danmark, men som i dag kan findes i største delen af landet. Ahorn er meget udbred i Kaukasus og vokser desuden i det sydlige, centrale og vestlige Europa.
Et ahorntræ kan blive op til 30 m højt og 150 år gammel. Træet fældes dog normalt, når det er 60-100 år gammelt.
Det oprindelige danske navn for Ahorn er ”Ær” og Ærø har således fået sit navn fra dette træ. Navnet Ahorn som i dag bruges, har vi fra det tyske sprog.

Veddet i ahorn er meget lyst nærmest hvidt og modsat mange andre træsorter er der ingen kerne i træet, hvilket gør, at det har et meget ensartet udtryk.
Ahorntræ er hårdt, stærkt og har desuden den fordel, at det ikke arbejder ret meget når luftfugtigheden ændres. Ahorn er derfor en god træsort at anvende til massive gulve.
Du kan også købe gulvbrædder i canadisk ahorn, som generelt er en smule lysere end den Europæiske.

Ask



Ask er en af de lokale træsorter, der vokser i størstedelen af Danmark samt det meste af Vesteuropa. Derudover vokser ask i Nordamerika.
Et asketræ kan blive op til 40 m højt og op til 300 år gammelt, de fleste asketræer fælles dog, når de er mellem 50 og 80 år gamle.

Ask er en flot lys træsort, det gør sig super godt som gulv og med den skandinaviske forkærlighed for lyse gulve er det ikke overraskende at ask er blevet et af de mest populære valg, når der købes et nyt gulv.
Asketræ er kendt for at have en god elasticitet og brudstyrke.

Som en sjov lille note kan nævnes, at de første flyvemaskiner blev bygget af ask.

Parketgulve i ask

Bøg



Bøg er det mest udbredte løvtræ i Danmark og kan findes i hele landet. Bøgen vokser i store dele af Europa, men er især udbredt i Centraleuropa. Bøg vokser ikke nordligere end Danmark.
Bøg kan blive op til 40 meter højt og 2 meter i diameter. Et bøgetræ kan sagtens blive 300-350 år og der er sågar fundet træer, som var 400 år gamle. Bøg fælles normalt, når træet er mellem 90 og 120 år.

Bøg er gennem den danske historie ofte blevet betragtet som landets nationaltræ og har også fået en plads i den danske nationalsang ”Der er et yndigt land, der står med brede bøge…”

Bøg er meget stærkt, ensartet og let at bearbejde. Det er derfor heller ikke overraskende at bøg er en af de klassiske træsorter, når det gælder trægulve. Bøgetræet er lyst og får når det har været lagret et stykke tid en rødlig tone.
Når bøg anvendes til gulvbrædder bliver det ofte dampet, hvilket fremhæver den rødlige tone og gør at træet fremstår med det varme udtryk, vi kender fra bøgegulve.

Parketgulve i bøg

Eg



Der findes mange arter af egetræer, hvilket gør, at der gror varianter af eg på størstedelen af den nordlige halvkugle. I Danmark er egen repræsenteret af stilkegen, der gror i hele landet og vinteregen, som primært findes i Midt- og Østjylland.
Egen kan blive op til 35 meter høj og bliver normalt 400-500 år gammel. Egen kan dog blive meget ældre således vurderes det at Danmarks ældste træ Kongeegen er omkring 1800 år gammel.

Egetræ er en af de klassiske træsorter, når det gælder gulvbelægning og er stadig en af de absolut mest populære i danske hjem. Egetræet er da også yderst velegnet til gulvbrædder, da træet er tungt, hårdt og stærkt.

Eg hører til bland de lyse træsorter, men er langt fra ligeså lys som ask og ahorn. Ønsker du et lysere egegulv, kan du vælge et det er overfladebehandlet med hvid lak eller olie.
Ønsker du dig derimod et mørkere egetræs gulv, så kan du vælge et gulv i røget eg. Ved at ryge egen får den en mørkere brunlig farve, som har et varmt udtryk.

Parketgulve i eg
Plankegulve i eg

Afrikansk eg



Afrikansk eg har en smuk mørkebrun farve, der opnås ved at træet gennemgår en termisk og kemisk proces. Afrikansk eg er en af de mest farvestabile træsorter og vil ændre sig minimalt som tiden går.

Fyr



Der findes varianter af fyr på næsten hele den nordlige halvkugle. Fyrretræer, der ses på den sydlige halvkugle vil derimod altid være importeret.
Fyr er stedsegrønne nåletræer og er en af de mest anvendte træsorter i Danmark. Det er desuden fra fyr vi får den populære smykkesten rav, som er harpiks fra fyrretræer, der voksede for flere tusinde år siden.

Fyrretræ er lyst og indeholder ofte mørke knaster. Træet kan have en tendens til med tiden at få en gullig tone, for at modvirke dette er det ikke unormalt at fyr ludbehandles.
 

Kirsebær



Der findes arter af kirsebærtræer i de fleste af verdenens tempererede zoner, også i Danmark, men det kirsebærtræ der bruges til gulvbrædder stammer primært fra Amerika.
Kirsebær er kendt for sine smukke hvide eller lyserøde blomster. Kirsebærs blomstringsperiode er på kun 10 dage og i Japan som er kirsebærtræets højborg fejrer man denne periode med Hanami-festen.

Kirsebærtræ er hårdt og elastisk, hvilket gør, at det egner sig godt til eksempelvis snedkerarbejde, men også til gulvbelægning.
Farven på kirsebærtræets ved går fra gyldenbrunt til dyb rød, hvilket betyder af et gulv af kirsebærtræ giver varme til rummet.

Lærk



Lærk er ligesom fyr et nåletræ, men modsat fyren, der er stedsegrøn, taber lærken sine nåle hvert år. Faktisk er lærken det eneste danske nåletræ, som gør det.
Lærk kan blive op til 35 m højt og 200 år gammelt, hvilket betyder at lærken er et af de nåletræer som bliver ældst. Lærk fældes som regel når det et 73-78 år gammelt.

Lærk er en lys træsort, hvor årringe tydeligt ses, som gulvbelægning findes lærk primært som plankegulv.

Merbau



Merbau hører til blandt de eksotiske træsorter og vokser i Østafrika, Sydøstasien og Australien. Et merbau træ kan blive 40-60 meter højt.

Når merbau lige er fældet har det en orangebrun farve, der efter noget tid forandres til en mørkere rødbrun farve, som har et meget varmt udtryk.
Ved ægte merbau vil man nogle gange i træet se små gullige ”pletter”, som er naturlige mineralaflejringer.
Merbau er en meget slidstærk og resistent træsort, der eksempelvis er resistent overfor termitter.

Merbau er ikke en truet træsort, men er dog registreret som sårbar, da det ikke er alle steder at sorten fældes på en bæredygtig facon. Vi sælger selvfølgelig kun trægulve af miljøcertificeret træ, også når det er vores eksotiske træsorter.

Valnød



Der findes en del forskellige slags valnøddetræer, der vokser forskellige steder i verden. Den variant der primært anvendes til gulvbelægning er amerikansk valnød eller som den kaldes på engelsk black walnut (sort valnød).
Amerikansk valnød kan findes i europæiske haver, men er primært udbredt i den østlige del af USA. Træet bliver 30 til 40 meter højt og har en stamme, som kan være op til 1 meter i diameter.

Farven på valnøddetræ kan svinge helt fra en lys bleg brun farve til en mørk chokoladebrunfarve med endnu mørkere farvestrejf. Det giver træet et utroligt smukt farvespil og er en af grundende til af valnød i store dele af verden er en meget populær træsort.
Valnød er en hård, stærk og chok resistent træsort der desuden er meget let at arbejde med, hvilket gør den egnet som gulvbelægning. Valnød er en af de dyreste træsorter, men til gengæld har den også sit helt eget og unikke udtryk.

Wenge



Wenge er et afrikansk træ, der gror i den vestlige del af Centralafrika og er dermed også at betegne som en eksotisk træsort.
I forhold til de fleste træsorter, der anvendes til gulvbelægning, bliver wenge træet ikke ret højt, da det maksimalt bliver op til 27 meter højt.

Wenge træ er mørkebrunt med sorte striber, der i et snit minder om aftegningen i fasanfjer. Wengetræ kan se nærmest sort ud, især hvis det er olieret. Modsat mange andre træsorter, der bliver mørkere med tiden, bliver Wenge efterhånden en smule lysere.
Wenge er ikke på Cites listen over arter, der ikke må handles, da de er truet af udryddelse. Træet bliver dog flere steder betegnet som truet, men køber du gulvet hos FlotteGulve.dk, kan du være sikker på, at træet er dyrket på en bæredygtig måde og er miljøcertificeret.
Wenge har så speciel en farve, at der faktisk er en nuance af brun, som går under betegnelsen wenge.