Guide - Vedligeholdelse og rengøring af keramiske klinker

I denne guide kan du se, hvordan den daglige vask af klinker klares samt hvordan fedt og kalk på klinkerne bekæmpes.

Klinker er lette at vedligeholde og kræver for det meste bare støvsugning og almindelig gulvvask med et egnet rengøringsmiddel.

Almindelig vask af keramiske klinker

Hos FlotteGulve.dk anbefaler vi rengøringsmidlet Clean & Green Active. Der både giver smukke rene gulve og er skånsomt for miljøet.
Fremgangsmåde:

1. Fjern løst snavs ved at feje eller støvsuge gulvet.

2. Bland Clean & Green Active med KOLDT vand. Du kan anvende låget på flasken til at afmåle rengøringsmidlet og til 5 liter vand skal du bruge et halvt låg Clean & Green Active. Rengøringsmidlet fungerer kun optimalt med kold vand og det er derfor vigtigt, at du ikke bruger varmt vand. Vi anbefaler, at du bruger 2 spande, hvor den ene spand bruges til at vride moppen/kluden op i og den anden indeholder det rene sæbevand.

3. Dyp en moppe eller klud i sæbevandet og vrid den. Da klinkerne ikke tager skade af stående vand er opvridningen ved klinker ikke helt lige så vigtig som ved andre gulve, men jo vådere gulvet bliver, jo længere tid vil det tage før det er tørt igen.

Vanskeligere rengøring

De fleste oplever, at der kommer kalkpletter på klinkerne i badeværelset og er der klinker på væggen i køkkenet, så kan du opleve, at de bliver fedtede. Når det er tilfældet så skal der ofte lidt kraftigere midler til.

Når du skal rense dine klinker med kraftigere rengøringsmidler, så bør du inden du går i gang fugte fugerne for at beskytte dem, især hvis det er mørtel fuger. Du skal desuden ved rengøringen anvende egnede handsker.

Fedt: Er klinkerne blevet fedtede, så skal du anvende et fedtopløseligt rengørings middel så som grundrens, følg anvisningen på midlet.

Kalk: Er der meget kalk, kan du inden du går i gang med selve rengøringen skrabe en del af kalken væk. Hvis du vælger dette skal du dog være meget forsigtig, så du ikke ridser selve klinken. Er der bare en smule kalk, så kan du ofte fjerne den med en ganske almindelig citron eller husholdningseddike. Er der meget kan du i stedet bruge fortyndet citron- eller eddikesyre. Syren påføres med en klud eller en blød svamp og skylles eller vaskes derefter af med vand. Er det meget slemt kan det være nødvendigt at lade syren side i nogle timer eller natten over.

Gode tips

  • Fjern fedt og kalk jævnligt, opgaven med at fjerne pletterne bliver kun større med tiden, hvis de får lov til at ophobe sig.
  • Husk altid at anvende handsker, når du bruger kraftige rengøringsmidler.
  • Beskyt fugerne ved at gøre dem fugtige, især mørtelfuger kan ellers nemt tage skade af de kraftige rengøringsmidler der skal til for at fjerne kalk.