Guide - Valg af korkgulv

Materialet kork

Kork stammer fra korkegen og er træets bark. Det betyder at træet ikke fældes, men at barken i stedet høstes, hvilket den kan blive hvert niende år. Dermed er kork et bæredygtigt materiale og mange korkege er helt op til 200 år gamle.

Kork som gulvbelægning har i mange år været næsten ikke eksisterende i de skandinaviske hjem, hvilket nok især skyldes, at korkgulve tidligere kun kom med det klassiske brune korkudseende. Det er ikke længere tilfældet og korkgulve findes i dag i mange forskellige designs, hvoraf nogle ser ud som træ,nogle som klinker og andre har helt unikke designs.

Derfor er kork også ved at genvinde sin popularitet og vinde frem som gulvbelægning igen.

Se de mange flotte kork design.

 

Fordele og ulemper ved kork

Udover at være et bæredygtigt materiale har kork mange andre fordele, der er til at få øje på.

Først og fremmest er et korkgulv utroligt behageligt at gå på, da det er elastisk og dermed aflaster rygsøjlen og ledende, når du går. Kork føles desuden lunt, så udover et gulvtæppe er et korkgulv, det mest behagelige gulv for bare tæer.

Kork virker også isolerende, hvilket er godt både i forhold til varmeregningen og lydakustikken i et rum, det er ikke mindst en stor fordel i de moderne køkkenalrum, hvor der er højt til loftet.

Den gode gangkomfort og lydakustik gør også, at et korkgulv er godt for helbredet, hvilket underbygges af, at det er let at rengøre og modstandsdygtigt overfor snavs og bakterier.
Vælger du et korkgulv med kliksystem er gulvet samtidig let at lægge, da det så kan lægges som et flydende gulv og ikke skal fuldlimes til gulvet.

Den største ulempe ved et korkgulv er, at det ikke har en helt ligeså lang levetid som et trægulv eller et klinkegulv, men korkgulve kan fås med op til 25 år garanti til private boliger.

Du skal desuden sørge for, at du tørrer vand og andre væsker op med det samme, da væsker ellers kan trække ned ved samlingerne i gulvet, hvorved gulvet vil tage skade. For at modvirke dette, kan du bruge ClickSeal, der forsegler samlingerne.

Gode tips

  • Anskaf en vareprøve af gulvet, så du kan bedømme, hvordan gulvet vil se ud hjemme i dit hjem.
  • Tør vand og andre væsker op med det samme, så det ikke trænger ned i samlingerne og skader gulvet.
  • Grus og lignende kan ridse gulvet, det er derfor en god ide at beskytte gulvet med en måtte ved indgangsdøren.

Er korkgulv godt?

Korkgulve er på mange måder et fremragende valg, da gulvtypen har mange fordele. Eksempelvis er kork et miljøvenligt materiale, da det kun er barken fra korkegen, der anvendes og denne bliver gendannet af træet. Derudover har kor fremragende lyddæmpende egenskaber, hvilket bidrager til at skabe et godt indeklima i rummer. Endvidere bidrager kork til at skabe et gulv med en god gangkomfort.

Hvad koster korkgulv?

Som de fleste gulvtyper findes korkgulve også i forskellige prisklasser, så prisen på korkgulve kan variere en del. Da kork er et naturprodukt er korkgulve ikke helt billige. Men gulvtypen er ikke dyrere end f.eks. trægulv.

Hvad vasker man korkgulv i?

Hos FlotteGulve.dk anbefaler vi Clean & Green Natural, til den regelmæssige rengøring og Clean & Green Active til grundrens. Til opfriskning af gulvet anbefaler vi Clean & Green Aqua Shield.

Kan korkgulv tåle vand?

Da kork er et naturprodukt kan det ligesom træ tage skade af vand, da materialet er sugende. Derfor skal kork, der anvendes som gulv også overfladebehandles inden gulvet tages i brug. De fleste korkgulve er fra fabrikken overfladebehandles med lak. Derfor kan et korkgulv godt lægges i et køkken eller lignende.