Guide - Valg af elastiske gulve

Kork og vinyl går under fællesbetegnelsen elastiske gulve, disse to gulvtyper kan du læse mere om i denne guide.

Elastiske gulve er fællesbetegnelsen for gulve som kork, vinyl, marmoleum, linoleum og gummi. Elastiske gulve er kendetegnet ved at være tynde gulve, der kræver et fast og plant underlag. I denne guide fokuseres der udelukkende på gulvtyperne kork og vinyl.

Kork er et bæredygtigt naturprodukt, der kan anvendes i det meste af huset, dog ikke i vådrum.

Vinyl er lavet af plasttypen PVC og kan som gulvbelægning anvendes i hele huset.

Materialet kork

Kork stammer fra korkegen og er træets bark. Det betyder at træet ikke fældes, men at barken i stedet høstes, hvilket den kan blive hvert niende år. Dermed er kork et bæredygtigt materiale og mange korkege er helt op til 200 år gamle.

Kork som gulvbelægning har i mange år været næsten ikke eksisterende i de skandinaviske hjem, hvilket nok især skyldes, at korkgulve tidligere kun kom med det klassiske brune korkudseende. Det er ikke længere tilfældet og korkgulve findes i dag i mange forskellige designs, hvoraf nogle ser ud som træ,nogle som klinker og andre har helt unikke designs.

Derfor er kork også ved at genvinde sin popularitet og vinde frem som gulvbelægning igen.

Se de mange flotte kork design.

 

Fordele og ulemper ved kork

Udover at være et bæredygtigt materiale har kork mange andre fordele, der er til at få øje på.

Først og fremmest er et korkgulv utroligt behageligt at gå på, da det er elastisk og dermed aflaster rygsøjlen og ledende, når du går. Kork føles desuden lunt, så udover et gulvtæppe er et korkgulv, det mest behagelige gulv for bare tæer.

Kork virker også isolerende, hvilket er godt både i forhold til varmeregningen og lydakustikken i et rum, det er ikke mindst en stor fordel i de moderne køkkenalrum, hvor der er højt til loftet.

Den gode gangkomfort og lydakustik gør også, at et korkgulv er godt for helbredet, hvilket underbygges af, at det er let at rengøre og modstandsdygtigt overfor snavs og bakterier.
Vælger du et korkgulv med kliksystem er gulvet samtidig let at lægge, da det så kan lægges som et flydende gulv og ikke skal fuldlimes til gulvet.

Den største ulempe ved et korkgulv er, at det ikke har en helt ligeså lang levetid som et trægulv eller et klinkegulv, men korkgulve kan fås med op til 25 år garanti til private boliger.

Du skal desuden sørge for, at du tørrer vand og andre væsker op med det samme, da væsker ellers kan trække ned ved samlingerne i gulvet, hvorved gulvet vil tage skade. For at modvirke dette, kan du bruge ClickSeal, der forsegler samlingerne.

Gode tips

  • Anskaf en vareprøve af gulvet, så du kan bedømme, hvordan gulvet vil se ud hjemme i dit hjem.
  • Tør vand og andre væsker op med det samme, så det ikke trænger ned i samlingerne og skader gulvet.
  • Grus og lignende kan ridse gulvet, det er derfor en god ide at beskytte gulvet med en måtte ved indgangsdøren.

Materialet vinyl

Vinyl til gulve er lavet af plastmaterialet PVC, der er et stærkt materiale og som ved hjælp af blødgørende tilsætningsstoffer er dejligt blødt at gå på.

Vinylgulve fås i mange forskellige designs eksempelvis gulve, der ser ud som træ eller klinker. Vinyl fås dog også i ensfarvede udgaver i alle regnbuens farver. Så uanset hvilket udtryk du er ude efter, vil det kunne opnås med vinyl.

Da vinyl ikke er et naturprodukt, men derimod er fabriksfremstillet, er vinyl en af de gulvtyper, der har den laveste kvadratmeterpris.

Se vores udvalg af vinylgulve

Fordele og ulemper ved vinyl

Der er tre helt klare fordele ved at vælge vinyl: Det store udvalg af forskellige designs, de mange anvendelses muligheder og ikke mindst gulvets praktiske egenskaber.

Vinyl kan anvendes i hele huset, men de mest oplagte steder er i køkkenet og entreen, hvor gulvets evne til at tåle vand virkelig kommer til udtryk. F.eks. vil gulvet i en entre ofte blive udsat for våde sko, drypende paraplyer og lignende, hvilket du ikke behøver at bekymre dig om, hvis du har et vinylgulv. Vinyl er samtidig meget nemt at rengøre.

Selvom det endnu ikke er særligt udbredt i Danmark, så kan vinyl faktisk sagtens anvendes i vådrum. I Sverige er det allerede ret almindelig, at have et vinylgulv på badeværelset.

Vælger du vinyl til badeværelset, er det vigtigt, at du sikrer dig at vinylen er egnet til dette formål, det er nemlig ikke altid tilfældet. Vinyl i vådrum skal desuden lægges af en fagmand.

I små rum kan vinyl lægges løst på gulvet lidt på samme måde som et tæppe. I større rum skal vinylen limes til undergulvet. Er det nødvendigt at anvende flere baner af vinyl i et rum, så har vinyl den fordel at de enkelte baner kan svejses sammen, på den måde opnår du at hele gulvet kan tåle større mængder vand.

Selvom vinyl er meget slidstærk, så kan der opstå skader på gulvet og her vil du opdage vinyls helt store svaghed, for er der først opstået en skade, så er de eneste muligheder at leve med det eller at udskifte vinyllen, da det ikke er muligt at udbedre skader på vinyl.

Gode tips

  • Anskaf en vareprøve på vinyllen, da det kan være svært at danne dig det rigtige indtryk ud fra et billede. Med en vareprøve vil du også kunne se, hvordan gulvet matcher dine møbler og lignende i det rum, hvor gulvet skal ligge.
  • Vinyl vil ikke tage skade af, at der ligger vand på gulvet, men fedtholdige eller meget farverige substanser vil kunne trænge ned i gulvet, hvorved der opstår pletter som senere er umulige at fjerne, så tør op med det samme.