Guide - Rengøring og vedligeholdelse af olierede trægulve

Husets gulve er det sted i huset, der er allermest udsat for slid, skidt og snavs. Hvis du ønsker at bevare dine flotte gulve i mange år, er det derfor vigtigt, at du rengør og plejer gulvene på den rette måde, det gælder ikke mindst for olierede trægulv, hvor den rette pleje er helt vital for at bevare gulvets smukke glød.

Ved et oliebehandlet trægulv trænger olien ind i træet og mætter porrerne, hvorved disse ikke vil optage snavs og lignende. Oliebehandlingen beskytter altså kun gulvet så længe porrerne er mættede med olie, derfor er det vigtigt at gulvet får olie, så det ikke udtørrer.

For at hjælpe dig til at give gulvene den rette pleje har vi hos FlotteGulve.dk lavet denne guide til rengøring og vedligeholdelse af olierede gulve.

Selvom du kan gøre meget for at bevare dine trægulves flotte udseende, så kan det en gang i mellem være rart med noget nyt. Se de mange muligheder i vores store sortiment af trægulve.
 

Vigtigt før du går i gang!

I denne guide fokuseres på de produkter, som vi hos FlotteGulve.dk anbefaler vores kunder at bruge. Der findes andre produkter, som er egnede til olierede trægulve, men der findes også produkter som kan være direkte skadelige for dit gulv.

Universalrengøring er godt til mange ting, men du bør absolut ikke anvende det til dit olierede trægulv. En af de egenskaber, der gør universalrengøring til et effektivt rengøringsmiddel mange steder er, at det affedter overfladen, men da olie jo er et fedtstof vil universalrengøringen kunne opløse noget af olien og dermed udtørre gulvet, hvorved det mister sin beskyttelse.

Heller ikke sæbespåner og flotte trægulve går godt i spænd. Sæbespåner går ind og lukker porrerne i gulvet og da træ er et levende materiale, vil det betyde, at træets naturlige bevægelser hæmmes og du risikerer at træet udtørrer eller revner.

Skal dit olierede trægulv have en grundigere rengøring, bør du anvende trærens og ikke grundrens, den høje pH-værdi i grundrens kan nemlig misfarve træet, især hvis dit gulv er i egetræ.

En sidste ting, du med fordel kan holde dig fra er microfiberklude, da disse har en smule slibeeffekt, som når gulvet vaskes gang på gang kan skabe skader. Bomuld er derimod et rigtigt godt valg, da bomuld er skånsomt ved gulvets overflade.

Det skal du bruge

Hvis du har et olieret trægulv, så kan du med fordel have følgende i hjemmet, hvis du ønsker at pleje dine flotte gulve, så du har glæde af dem i mange år:

Trip Trap Natursæbe (Vælg natur eller hvid efter behov)
Trip Trap Oliesæbe (Vælg natur eller hvid efter behov)
Trip Trap Oliepleje (Vælg natur eller hvid efter behov)
Trip Trap Trærens
To gulvspande
Gulvmoppe eller gulvklud, gerne i bommuld
Trip Trap Uldpad eller fnugfri bommuldsklud

Daglig rengøring

Småsten eller andet lignende snavs, der er slæbt ind udefra eller tabt kan hurtigt skabe ridser i dine flotte gulve, selv hvis du bare færdes på dem i strømpesokker. Derfor et det en god ide så ofte som muligt og efter behov at feje eller støvsuge gulvet. Det behøver selvfølgelig ikke være dagligt, med mindre der slæbes rigtigt meget snavs ind på gulvet.

Almindelig rengøring

Der kan være store forskel på, hvor hurtigt et gulv trænger til at blive vasket alt efter, hvor i huset gulvet ligger og hvordan man bruger gulvet. Ligger gulvet i køkkenet eller er der direkte adgang til udearealer, så trænger gulvet nok oftere til at blive vasket end eksempelvis et gulv i soveværelset, hvor du måske ovenikøbet kun har bare tæer eller strømpesokker.

Når gulvet trænger til at blive vasket, så anbefaler vi hos FlotteGulve.dk, at du bruger Trip Trap Natursæbe. Natursæben findes i varianterne natur og hvid. Er dit gulv behandlet med en klar olie, så vælger du Natur, er det behandlet med en hvid olie, så vælger du Hvid.

Før du vasker gulvet bør du støvsuge, så der ikke ligger støv og løst snavs på gulvet.

Når du vasker gulvet bør du følge anvisningen på etiketten, alternativt kan du se en instruktionsvideo under produktet her på FlotteGulve.dk. Det er vigtigt, at du sørger for at vride moppen eller kluden godt og at du ikke efterlader vand på gulvet, da træet ikke har godt af for meget vand.

Den store fordel ved at vælge Natursæbe fra Trip Trap er at den er baseret på de naturlige stoffer kokosfedt og soyafedt, samt at den danner en mikroskopisk åndbar sæbefilm på gulvet, der beskytter træets overflade, men stadig gør det muligt for træet at ånde. Denne fjernes og erstattes automatisk af en ny ved næste vask med Natursæbe.

Hos FlotteGulve.dk anbefaler vi at du ved hver 4 eller 5 vask anvender Trip Trap oliesæbe natur eller hvid i stedet for Natursæben. Oliesæben rengør gulvet, men tilføjer samtidig olie til træet. På den måde bevarer gulvet sin flotte glød og der går længere tid før gulvet har brug for en decideret oliebehandling.

Synes du det er lige i overkanten at skulle købe to sæber og en oliepleje, så kan du undlade oliesæben og ved behov give gulvet en ekstra behandling med oliepleje.
 

Halvårlig eller årlig pleje og vedligeholdelse

Selvom du jævnligt plejer dit gulv ved at vaske det i en oliesæbe, så kan du med fordel et 2-3 gange om året give det en gang oliepleje, det bevirker at træet er mættet og ikke udtørrer, på den måde bevarer du dine flotte gulve i længere tid. På gulve der ikke udsættes for hyppigt slid og vask kan en gang om året være nok.

Før du giver gulvet en gang oliepleje skal du vaske det i trærens, så træet er helt frit for snavs og klar til at modtage den nye olie.

Når træet er rent og har fået lov til at tørre lidt påføres olieplejen med en Trip Trap Uldpad eller en fnugfri bomuldsklud i et tyndt ensartet lag indtil gulvet er mættet. Vælg en oliepleje i natur hvis gulvet er overfladebehandlet med en klar olie og en oliepleje i hvid, hvis gulvet er behandlet med en hvid olie.

Overskydende oliepleje tørres at med en ren bomuldsklud.

Oliepleje har den store fordel, at gulvet ikke skal poleres når olieplejen er påført, samt at det tørrer hurtigt, så du allerede kan anvende gulvet efter en time. Det må dog ikke udsættes for vand i de første 24 timer.

I stedet for oliepleje kan du vælge at give gulvet en plejeolie i natur eller hvid. Plejeolien holder lidt længere, så du kan nøjes med 1-2 årlige behandlinger. Til gengæld er plejeolien også noget mere besværlig, da gulvet efter påføring af plejeolien skal poleres enten via håndkraft eller med en polermaskine.

Udover den ekstra tid du skal bruge på poleringen, skal gulvet også tørre 6-8 timer efter at det er blevet vasket med trærens, før plejeolien kan påføres, hvor olieplejen kan påføres efter en kort tørreperiode. Desuden skal gulvet efter behandlingen med plejeolie tørre i fire timer, før gulvet kan tages i brug.

En tredje mulighed er at give gulvet en såkaldt plejepasta i natur eller hvid, hvor fremgangsmåden er den samme som for plejeolien. Plejepastaen er særligt egnet, hvis dine gulve er UV-olierede.

Hos FlotteGulve.dk kan vi anbefale alle tre metoder. Så det er op til dig at vurdere om, du vil bruge ekstra tid på gulvet flere gange om året med den nemmere og hurtigere metode. Eller om du vil nøjes med en årlig behandling, der så til gengæld er mere kompliceret og tidskrævende.

Både oliepleje, plejeolie og plejepasta er kun til løbende vedligeholdelse af dit gulv. Er dit gulv først begyndt at udtørre eller er olien slidt af, så kræver det en afslibning og en ny grundbehandling.

Problemer med olierede gulve og løsningen på dem

Gulvet virker tørt og glansløst!

Hvis gulvet virker tørt og glansløst så skyldes det ofte, at der er anvendt forkerte rengøringsmidler eller at gulvet ikke plejes ofte nok. Et problem der ofte ses er, at der anvendes universalrengøring eller andre fedtopløselige rengøringsmidler. Da olie jo er et fedtstof, vil disse rengøringsmidler kunne opløse olien, hvorved træet mister sin beskyttelse. Derfor anbefaler vi hos FlotteGulve.dk, at du anvender Trip Trap Natursæbe eller en anden sæbe, der er beregnet til olierede trægulve.

Selv hvis du vasker gulvet på den rette måde vil olien med tiden slides af, derfor er det vigtigt at den ved behov genopfriskes med oliepleje eller lignende. Det er en omfangsrig og tidskrævende opgave, når gulvet skal afslibes og grundbehandles, men ved løbende at pleje gulvet, opnår du at der går meget længere tid før en grundbehandling er nødvendig.

Gulvets overflade har et gråligt skær!

Hvis gulvet har et gråligt skær selvom det lige er blevet vasket, så skyldes det som regel, at du ved vask skylder kluden op i vand, der allerede er beskidt (har en grålig eller brunlig farve) på den måde spreder du skidtet ud over hele gulvet, som så får et gråligt skær.

Derfor anbefaler vi hos FlotteGulve.dk, at du anvender to spande, når du vasker gulv en med sæbevand og en med rent vand. Det kan også spare på sæben, da sæbevandet ikke skal skiftes ligeså ofte, men du i stedet kan skifte det rene vand.

Alternativt skal du skifte vandet, så snart det begynder at se beskidt ud.

Har dit gulv fået et gråligt skær, kan du i langt de fleste tilfælde løse problemet ved at vaske gulvet i trærens og derefter give det en omgang oliepleje.

Der kommer fodspor på gulvet, når det er vasket!

Hvis der kommer fodspor på gulvet, når det lige er vasket, og det ikke skyldes, at du har trådt i mudder, så er forklaringen, at du har brugt for meget sæbe.

Sæber er nøje fremstillet, så du opnår den rette konsistens og sammensætning, hvis du anvender sæben i den anbefalede koncentration. Derfor skader det langt mere end det gavner, hvis du overdoserer sæben.

Har du anvendt for meget sæbe kan du dog hurtigt løse problemet ved at vaske gulvet i rent lunkent vand.

Gode tips

  • Giv gulvet oliepleje, plejeolie eller plejepasta efter behov, så bevarer du dine flotte gulve og forlænger deres levetid.
  • Vask dit olierede gulv med oliesæbe ved hver 4 eller 5 vask, på den måde kan du forlænge perioden mellem to plejebehandlinger.
  • Er olien slidt af og gulvet udtørret skal gulvet afslibes og grundbehandles.
  • Anvend to spande ved gulvvask og undgå at vaske gulvet i snavset vand.
  • Anvend sæber og plejemidler, der er egnede til olierede gulve. Brug af de forkerte rengøringsmidler kan skade gulvet.
  • Anvend ikke microfiberklude, da disse kan ridse gulvet
  • Følg brugsanvisningerne på rengøringsmidler og anvend den anbefalede dosering