Guide - Hvidpigmenteret gulv

Her kan du læse lidt om de forskellige overfladebehandlinger, man kan få til et hvidpigmenteret trægulv.

Hvidpigmenteret trægulve

De lyse trægulve har for alvor sat sit præg på de danske hjem. Et lyst trægulv passer perfekt til vores skandinaviske boligstil, da det ofte passer til alle slags møbler. Et lyst trægulv er med til at skabe den lette og fine stemning, som mange af os går efter, når vi skal indrette vores hjem. Du kan få hvidpigmenteret trægulve med forskellige overfladebehandlinger, og her skal man gøre op med sig selv, hvilken overflade man ønsker og hvilken der passer bedst til ens behov. Er det et nyt gulv du står og skal ud at købe, er gulvet som regel færdigbehandlet fra fabrikken og er klar til nedlægning. Er det derimod et ”gør det selv” projekt, er det vigtigt at du sætter dig godt ind i det, inden du går i gang. Følg altid producentens anvisninger, for at få det bedste resultat. Er du i tvivl, er det en god ide, at rådføre sig med en professionel.  

 

Typer af overfladebehandlinger til hvidpigmenteret gulve:

- Hvid olie

- Hvid sæbe

- Hvid lak

Hvid olie

En hvidpigmenteret olie bruges på lyse træsorter, og er med til at forstærke og fremhæve det hvide look. En hvidpigmenteret olie giver gulvet en flot lys overflade, som er modstandsdygtig over for skidt og snavs, hvis man vel og mærket sørger for at gulvet bliver vasket og vedligeholdt efter anvisningerne. Dog er et oliebehandlet trægulv ikke lige så stærk som et lakeret gulv, men den er forholdsvis hurtig og nem at friske op, hvis det har fået et lidt slidt og kedeligt udseende. Det er vigtig at bruge vaske og plejeprodukter, som er egnet til et hvidpigmenteret trægulv med oliebehandlet overflade.

Hvid sæbe

Hvid sæbe bruges ofte til ældre trægulve eller til fyrretræsgulve. Her får overfladen en flot og meget naturlig udseende. Hvis du i dette tilfælde vælger en hvid pigmentert sæbe, vil det være med til at fremhæve og bevare det lyse og hvide udtryk i gulvet. Sørger du for at pleje et sæbebehandlet trægulv, og passer godt på det, så er det forholdvis modstandsdygtig over for skidt og snavs, men dog ikke på niveau med et olie eller lak. Et trægulv der er behandlet med en hvidpigmenteret sæbe, skal holdes mættet således at skidt og snavs ikke kan trænge ned i gulvet.

Hvid lak

Et lakeret trægulv har en overflade, som alt efter slid og brug kan holde i flere år inden det skal efterbehandles. Der er forskellige typer lakker på markedet, men den mest populære lige pt er matlakken, som giver en flot og naturlig overflade uden at skinne. Vælger du en hvidpigmenteret matlak vil de hvide pigmenter i lakken give gulvet den flotte hvide farve, men man vil stadig kunne ane trægulvets flotte strukturer. Et lakeret trægulv er nem at rengøre, men pas på med at påføre det for meget fugt under gulvvask. Spilder du væske anbefales det at tørre det op hurtigst, så man undgår det siver ned i samlingerne.

Rengøring og vedligeholdelse

For alle trægulve uanset overfladebehandlinger gælder det altid, at man skal bruge de rengørings og plejeprodukter der passer til sit gulv. Herved holder overfladebehandlingen længere og efterbehandlingen vil også være nemmere, hvis gulvet er vedligeholdt. Der findes mange typer af rengørings og plejeprodukter, og her er det vigtigt at spørge sig frem hvis man er i tvivl om, hvilket produkt der passer til ens gulv.