Guide - Vedligeholdelse og rengøring af laminatgulve

Laminatgulve er lette at pleje, her får du en guide til hvordan du gør.

En af de helt store fordele ved laminatgulve er den lette rengøring og pleje.
 

Brug for et nyt laminatgulv? Se udvalget af laminatgulve her.

Den daglige rengøring kan klares med jævnlig støvsugning eller fejning af gulvet, for at fjerne småsten og lignende, der kan ridse gulve. Dette suppleres efter behov med en gulvvask, hvor der anvendes et egnet rengøringsmiddel.

Hos FlotteGulve.dk anbefaler vi det økologiske gulvvaskemiddel Clean & Green Active, der udover at være et effektivt middel til vask af gulve også er skånsomt for miljøet.

Clean & Green Active kan udover laminatgulve også anvendes til vask af vinylgulve og glaserede klinker.

Vi anbefaler desuden, at du af og til anvender Trip Trap Laminatpleje. En laminatpleje tilføjer gulvet et tyndt slidlag, så det ikke er selve gulvet der slides på. Laminatplejen udligner også glansforskelle og små mikroridser.

Fremgangsmåde:

1. Støvsug eller fej gulvet, så der ikke ligger løst snavs på gulvet.

2. Bland KOLDT vand og Clean & Green Active i en spand, du kan bruge flaskens låg til at afmåle rengøringsmidlet og skal bruge et halvt låg til 5 liter vand. Det er vigtigt, at du anvender koldt vand, da rengøringsmidlet ellers ikke fungerer optimalt. Vi anbefaler, at du arbejder med 2 spande, således at den ene spand bruges til at vride moppen/kluden op i og den anden rummer det rene sæbevand.

3. Anvend en moppe eller klud, der kan vrides op. Dyp moppen eller kluden i spanden med sæbevand og vrid den godt, så du undgår stående vand på gulvet. Vask gulvet og lad det tørre, så simpelt er det.

Ønsker du at give gulvet en laminat pleje, skal gulvet i stedet vaskes med Trip Trap Trærens, hvorefter gulvet skal være helt tørt før du kan gå videre. Du må kun vaske gulvet med trærens, hvis du følger det op med en laminatpleje.

1. Ryst dunken med Trip Trap Laminatpleje grundigt

2. Påfør et tyndt lag laminatpleje på gulvet med en bommuldsklud, sådan at hele gulvet er dækket af et tyndt lag laminatpleje. Kommer der snavs på kluden, skal denne skylles inden du kan fortsætte. Er laminatplejen begyndt at tørre på en flade, må der ikke tilføjes mere laminatpleje.

3. Lad gulvet tørre en halv time, før gulvet tages i brug.

Det må du absolut ikke gøre

Det kan være fristende bare lige at anvende en sæbe, man allerede har der hjemme når gulvet skal vaskes, men hvad der måske er en billig løsning i øjeblikket kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, når gulvet er ødelagt og skal skiftes. Der vil nemlig ingen hjælp være at hente i garantien, hvis brug af forkerte rengøringsmidler er årsag til skaden.

Et produkt folk ofte fristes til at bruge er opvaskemiddel, men opvaskemiddel vil angribe overfladen på et laminatgulv og føre til grimme misfarvninger og gråslør. Opvaskemiddel vil desuden formindske gulvets levetid, så det skal skiftes langt hurtigere.

Et andet middel, der desværre alt for ofte anvendes, er sæbe beregnet til håndvask eller bad. Disse har en pH-værdi, der er afstemt med menneskets hud, hvilket er en værdi på ca. 5,5, hvorimod rengøringsmidler til laminat bør være pH-neutrale. Gulvet vil derfor tage skade af sæben. Sæber indeholder også ofte farvestoffer, der kan misfarve gulvet.

Gode tips

  • Anvend en dørmåtte ved indgangene til huset, så mængden af småsten og lignende, som kan ridse gulvet mindskes.
  • Anvend filt eller lignende under møblerne, så gulvet ikke bliver ridset, når disse skubbes henover gulvet.
  • Anvend kun rengøringsmidler der egnet til henholdsvis laminat og/eller vinyl og brug altid to spande ved vask af gulve uanset gulvtype.