Må man lægge et nyt gulv ovenpå det gamle?

Det kan sagtens lade sig gøre at lægge et nyt gulv oven på sit eksisterende gulv. Før du går i gang med dit projekt, er der lige nogle ting der skal undersøges, så resultatet bliver lige som du ønsker det.

Undergulvet skal være i orden

Alt efter, hvad dit undergulv består af, skal det sikres at det eksisterende gulv er helt plant og ikke giver sig. For at sikre dette kan man lægge et vatterpas tilstrækkeligt mange steder på gulvet. Når vi snakker om et plant eller jævnt gulv, så er der visse tolerencer for, hvor meget det må svinge inden for et bestemt antal meter. Ønsker du en mere teknisk og nøjagtig beskrivelse, kan du se de mere nøjagtige billeder og beskrivelser på gulvfakta.dk

Træ og laminatgulve

Grunden til at det er meget vigtigt, at undergulvet er plant og jævnt i forhold til træ og laminatgulve, skyldes at gulvet kan komme til at knirke og knage, samt eventuelle samlinger kan komme til at gå fra hinanden. Også af æstestiske årsager er det en god ide, at gøre meget ud af undergulvets planhed. Ofte færdiggør man sit gulvprojekt med fodlister, og her vil det ikke være særlig pænt, hvis gulvet ikke er plant eller hælder for meget.

Tæpper er ikke egnet som undergulv

Når gulvtæpper ikke er egnet som underlag for gulvbelægning, skyldes det flere ting. For det første kan der ligge rigtig meget skidt og snavs i sådan et gulvtæppe, og det kan i værste fald lugte og rådne når det bliver lukket inde. For det andet anbefales det hverken af producenten eller leverandøren eller de fleste gulvmontører, at lægge gulve oven på et gulvtæppe. Tæpper er et alt for blødt som underlag, og det nye gulv kan komme til at knirke og give efter når du går på det. Hvis der er problemer med dit gulv, efter du har monteret det oven på et gulvtæppe, vil garantien fra producenten ikke kunne gøre sig gældende. Det er altid et krav, at undergulvet skal være i orden inden man lægger gulv oven på det. Er du i tvivl, så kontakt forhandleren så du er sikker på, at gulvet bliver lagt efter foreskrifterne.

Klinker oven på eksisterende gulve

At montere klinker oven på eksisterende gulve er ikke noget vi anbefaler herfra. Man kan i nogle tilfælde godt montere nye klinker oven på gamle klinker, men det afhænger af, at der ikke er nogle klinker der er løse. I dette tilfælde vil vi igen råde til, at man rådfører sig med en fagmand inden for området, så resultatet bliver så godt som muligt.

Stort udvalg af gulve og underlag

Når alle forberedelser er i orden, er det kun at vælge gulvet, så man kan få det sidste på plads inden monteringen. Der er et stort udvalg inden for gulvbelægning, men de mest populære gulvbelægninger er trægulve, laminatgulve, klinker, vinyler og tæpper. Hvad du end vælger så er det altid vigtigt at måle hvor meget der er at gøre med i højden, så du ikke rammer i problemer med dørtrin, fodlister og diverse karme og døre i huset. Som regel er det nødvendigt, at lægge et underlag mellem det nye og gamle gulv. Her har de forskellige underlagstyper også forskellige egenskaber, som igen afhænger af undergulvet. FlotteGulve.dk er et godt sted at begynde hvis du mangler gulv eller underlag.