Dampspærre gulv - Nem og hurtig forklaring

Dampspærre gulv – Hvad er det?

Mange er i tvivl om hvad et dampspærre gulv er og det er helt forståeligt.

En dampspærre, er et stykke plast, der skal forhindre varm og fugtig luft, fra husstanden i at trænge ind og skabe råd og fugt i bygningskonstruktionerne.

Til forskel fra fugtspærren, som også er et stykke plast, men den er der for at hindre opstigende fugt, udefra, i at trænge ind i bygningskonstruktionerne. Produktet er almindeligvis det samme.

Hvad er en dampspærre lavet af?

En dampspærre er enten lavet i plastfolie eller som papir med alufolie.

Er en fugtspærre det samme som en dampspærre?

En fugtspærre ligger man oftest mellem et betongulv og et trægulv. Her er det ikke af betydning om det er lamelgulv, laminatgulv eller gulvbrædder der skal lægges. Årsagen til at man placere fugtspærren lige netop dér er for at sikre at fugten ikke siver op igennem gulvet og giver fugtskader.

Når man bruger en fugtspærre, så vil man i de fleste tilfælde benytte sig af 0,2 mm plast, som lægges med overlæg, men her skal man huske at alle samlinger skal tapes helt tæt, for så at lægge plasten op bag ved fodpanelerne. På denne måde kan fugten ikke komme i kontakt med gulvet. Noget andet vil være hvis betongulvet var helt tørt, så er en fugtspærre ikke nødvendig. Dog anbefales det altid at ligge en fugtspærre, da dette også hjælper med at forhindre radon.

Er dampspærre nødvendigt ved montering af lamelopbygget trægulv?

Når man skal vurdere om der skal lægges et dampspærre gulv, så er det ikke relevant hvilken form for gulv der skal ligges, men hvordan konstruktionen som gulvet skal ligge på er opbygget. F.eks. er konstruktionen af beton, så skal der benyttes dampspærre plus et underlag (Eller et kombineret produkt) Men er konstruktionen lavet af gulvspånplader, så er dampspærre ikke nødvendigt men et simpelt underlag vil være nok.