Lyst eller mørkt? Hårdt eller blødt? Hvad skal du vælge?
Vælger du et trægulv som gulvbelægning, har du med den rette behandling, et gulv der holder i mange år. Så når du vælger et nyt trægulv, er det et valg for de næste mange år.
Der er uendelige mange valgmuligheder, når du skal ud og vælge dit nye trægulv, både hvad angår træsorter, sorteringer og overfladebehandlinger.
Træ har fra naturens side mange farver og variationer, og der er mange måder at forarbejde et trægulv på, så det får det rette udseende. Derfor er det en god ide at forberede sig hjemmefra, på hvilket trægulv der passer bedst til de ønsker og behov du har.
I denne guide kan du læse, hvilke ting du bør overveje, når du køber et nyt trægulv:
Materialet træ
Træ har været brugt som gulvbelægning i rigtigt mange år efterhånden og er stadig et af, hvis ikke det mest populære valg som gulvbelægning, faktisk anslås det, at der er trægulv i cirka 80 procent af de danske hjem.
Træ er et naturligt produkt som giver os muligheden for at tage lidt af naturen med ind i vores hjem. Men træ er også et levende produkt, hvilket betyder, at det udvider sig og trækker sig sammen alt efter hvordan luftfugtigheden er, der hvor gulvet ligger. Det skal der tages højde for, når gulvet lægges.
Et trægulv kan enten være massivt eller parketopbygget. Et parketopbygget trægulv består som regel af tre lag. Det øverste lag, slidlaget, som er det du ser, når gulvet er lagt, består af den træsort gulvet er i. Det midterste lag er i de fleste af vores gulve i massive nåletræsstave, hvilket giver gulvet en god styrke og gør, at det kun i en lille grad bliver påvirket af luftfugtigheden. Nederst er der et tyndt lag af nåletræsfiner.
Et massivt trægulv kan slibes mange gange og har derfor en meget lang levetid. Også de fleste parketopbyggede trægulve kan ofte slibes, men hvor mange gange det er muligt afhænger helt af, hvor tykt slidlaget er. Slidlaget skal være mindst 2 mm tykt for at gulvet kan slibes.
Typer af trægulve
Der findes flere forskellige typer trægulve, hvoraf de fire mest udbredte er plankegulve, skibsplankegulve, parketgulve og stavparketgulve.
Plankegulv
Et plankegulv er brædder i et stykke, hvilket, når gulvet er lagt, giver et roligt, ensartet og eksklusivt udtryk. Af de forskellige typer af trægulve, giver plankegulvets brede den bedste mulighed for at træets naturlige åretegninger kommer til udtryk. Et plankegulv er et stærkt gulv, der kan holde i mange år, ikke mindst hvis gulvet er massivt. Ved et plankegulv kan der, især hvis gulvet er massivt, opstå revner mellem brædderne når træet ”arbejder” som følge af årstidernes forskellige luftfugtigheder.
Kan både lægges som et svømmende og som et fæstnet gulv. Fås med kliksystem.
Skibsplankegulv
Et skibsplankegulv er i princippet det samme som et plankegulv, her er der bare placeret en elastisk gummifuge mellem brædderne. Fugen er i de fleste tilfælde sort, men det er også muligt at vælge en grå eller en hvid gummifuge. Især ved et mørkt plankegulv kan en hvid fuge være meget smuk.
Alle vores plankegulve og parketopbyggede 3-stavs gulve kan leveres som skibsplank eller skibsparket.
Parketgulv
Et parketgulv er to eller tre række af træstave, der er samlet til et bræt. Tre rækker er i dag det mest udbredte. Et parketgulv har et mere levende udtryk, hvor farvenuancer vil være mere tydlige end ved et plankegulv. På grund af brættes opbygning af flere stave er det langt mindre sandsynligt at der opstår revner ved parketgulv, ikke mindst hvis gulvet er lamelopbygget.
Et parketgulv kan både lægges som et flydende og et fæstnet gulv. Fås med kliksystem.
Stavparket
Stavparket er enkelte smalle stave der i den traditionelle udgave maksimalt er 70 cm lange. Stavparket lægges ofte i det klassiske sildebensmønster, men det er stort set kun fantasien, som sætter grænser for, hvilke mønstre stavparket kan lægges i. Stavparket skal fuldlimes til undergulvet og er et af de sværeste gulve at lægge.
Gulvproducenterne arbejder på mere ”gør det selv” venlige udgaver at stavparket og hos FlotteGulve.dk har vi eksempelvis et XXL-stavparketgulv med kliksystem.
Hvor skal gulvet ligge?
Det er ikke alle trægulve, der egner sig lige godt til at blive lagt overalt i huset, f.eks. kan de fleste trægulve ikke lægges i badeværelset. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at gulvet egner sig til lægning, der hvor du ønsker det. Også i køkkenet, bryggerset og kælderen bør du overveje om et trægulv er det rette valg og sikre dig, at det gulv du vælger er egnet.
I køkkenet og bryggerset bliver gulvet slidt meget, så vælger du et trægulv her skal du sikre dig, at det har en god slidstyrke. I kælderen er det især fugt, du skal være opmærksom på og ofte vil det være en god ide at anvende en dampspærre.
Hvad skal gulvet kunne holde til?
I nogle af husets rum bliver gulvet slidt noget mere end i andre, ofte fordi det er rum, hvor vi færdes meget. Derfor er det også vigtigt, at du i dine overvejelser tænker på, hvor gulvet skal ligge. Køkkenet og steder hvor du går meget f.eks. entreen er steder, hvor gulvet slides meget.
Det er også vigtigt, at du tager højde for hvilket underlag der er. Alle trægulv kan lægges på en plan flade, mens du skal sikre dig at gulvet er selvbærende, hvis det skal lægges på bjælker eller strøer.
Har du gulvvarme, skal du sikre dig, at gulvet er egnet til lægning ved gulvvarme.
Gulvets udseende
Når du har fundet ud af, hvad det nye trægulv skal kunne holde til, skal du tage stilling til trægulvets udseende. Skal gulvet være lyst eller mørk? Vil du gerne have et trægulv, der er rolig at se på, eller et trægulv med lidt liv og struktur?
Når du forelsker sig i et trægulv, er det vigtigt at du er klar over, at træ er et naturmateriale og at der kan forekomme nuance forskelle, selv om træsorten og overflade behandlingen på trægulvet er den samme. Farven på gulvet vil desuden ændre sig en smule efterhånden som tiden går, således at lyse træsorter bliver mørkere og mørke træsorter lysere.
Lyse trægulve
Lyse trægulve har i mange år været foretrukket i den skandinaviske boligindretning. Har du mørke og lidt tunge møbler vil et lyst trægulv give en god kontrast, og samtidig skabe lidt liv og dynamik. Samtidig er det lyse trægulv også flot til lyse møbler, da det skaber de rene linjer, som mange godt kan lide.
Skal gulvet ligge i et lille og/eller et mørkt rum uden meget lysindfald, så er et lyst gulv et godt valg, da det et kan være med til at få rummet til at virke større og lysere.
Af lyse træsorter, der bruges til trægulve kan bl.a. nævnes:
Ask, Ahorn, Birk og Bøg.
Vil du gerne have et trægulv midt imellem det lyse og mørke, er et egetræsgulv en klassiker. Egen er kendt som en meget hård træsort, og hermed er den meget slidstærk. Vælger du et egetræsgulv får du et gulv, der bliver smukkere og smukkere med årene.
Mørke trægulve
Mørke trægulve er kendt for de rødlige og mere brune nuancer, som giver personlighed og varme til rummet. Ligeledes har mørke trægulve en mere eksotisk struktur end andre trægulve.
Mange finder det flot at kombinere det varme trægulv med moderne lyse møbler, hvilket skaber en flot kontrast. Men eksempelvis den rødbrune farvetone Merbau er også meget flot sammen med sorte lædermøbler.
Skal gulvet ligge i et stort rum med store vinduer og/eller ovenlysvinduer, så vil et mørkt gulv være et godt valg, da det absorberer lyset og der derfor ikke vil være genskin fra gulvet.
Af mørke træsorter som bruges til trægulve kan bl.a. nævnes:
Merbau, Kirsebær, Wenge og Valnød.
Sorteringer
Udover træsorten spiller også gulvets sortering en stor rolle for udseendet. De fineste sorteringer har et meget ensartet udtryk uden knaster og med meget lidt farvespil. Hvilket giver et roligt og elegant udtryk, når gulvet er lagt.
De lidt mere rustikke sorteringer har mere farvespil og knaster kan forekomme. Det giver et mere rustikt og levende udtryk. Begge dele kan være super flotte, så hvad du skal vælge er primært et spørgsmål om din og boligens stil.
Træets hårdhed
Der er store forskelle fra træsort til træsort på, hvor hårdt træet er. Men da hårde træsorter generelt er mere slidstærke end de bløde, så er det noget du bør overveje, hvis du har brug for et slidstærkt gulv.
Bløde trægulve
Er du til de bløde trægulve, skal man vælge træsorter som Fyr eller Douglas.
Dog skal du alt efter trægulvets overflade behandling være opmærksom på, at tryk mærker fra f.eks. en stilethæl vil kunne ses i disse gulve.
Ved ludbehandlede og sæbebehandlede trægulve, vil ridser og tryk mærker som regel rejse sig igen efter gulvvask, men de kan i nogle tilfælde være svære at fjerne helt.
Hårde trægulve
Den helt store fordel ved et trægulv i en hård træsort er, at det er meget slidstærkt. Derfor skal der noget mere til før gulvet bliver ridset og får trykmærker.
Er et hårdt trægulv det rette for dig, så kan du blandt andet vælge Eg, Ask, Valnød og Merbau.
Overfladebehandlinger
Endnu en ting der har stor betydning for gulvet er, hvilke overfladebehandlinger det har fået. Der er to overordnede typer at overfladebehandlinger.
Den første beskytter træets overflade og forlænger dermed gulvets levetid. Denne type overfladebehandling vil samtidig have betydning for gulvets udseende. Lakering, oliering og sæbebehandling hører til i denne gruppe.
Den anden type har til formål at ændre på træets udseende, det kan være børstning, der tilføjer overfladestuktur eller kalkning, bejdsning og ludbehandling, som alle påvirker træet farvetone.
Lakerede trægulve
Vælger du et lakeret trægulv er det oftest færdigt lakeret fra fabrikken, så du kan benytte gulvet straks efter at det er lagt. I dag er der mange muligheder inden for lakerede trægulve. Der kan vælges mellem klar lak, mat lak og hvid lak.
Et lakeret trægulv er meget slidstærkt, da lakken lægger sig som et slidlag oven på trægulvet og derved beskytter mod slitage. Vælger du et lakeret trægulv er det vigtigt, at det bliver vedligeholdt korrekt, da du ikke kan plet reparere et trægulv, hvor lakken er slidt igennem. Her er du nødt til at slibe hele gulvet og give det et nyt lag lak. Derfor kan det godt betale sig at være i god tid og give gulvet en ny omgang lak før det er gennemslidt.
Olierede trægulve
Ligesom de lakerede trægulve, er de olierede trægulve for det meste også færdigt olierede fra fabrikken.
Et olieret gulv er knapt så slidstærkt som et lakeret gulv, til gengæld vil du ved enkelte pletter kunne nøjes med at slibe og oliere det område.
Olierede trægulve skal alt efter behov have en gang plejeolie 2-3 gange om året.
Der er forskel på, hvilke olier og lakker de forskellige producenter bruger til deres trægulve. Har du spørgsmål til de forskellige navne som olierne og lakkerne har, er det en god ide at spørge forhandleren, så man har den bedste forudsætning for at vælge det rigtige trægulv.
Sæbebehandlede trægulve
Trægulve af bøg, ask eller nåletræ kan få en meget behagelig og blød overflade, hvis man behandler det med sæbe.
Trægulvet bliver rimelig modstandsdygtigt, men det er lidt mere modtagelig over får snavs og vådt fodtøj end et lakeret gulv. Det sæbebehandlede gulv behandles med sæbevask, og her kan man blande hvide pigmenter i, hvis man gerne vil have en lysere overflade.
Sæbebehandlingen skal gentages med jævne mellemrum, hvis gulvet fortsat skal være beskyttet.
Ludbehandlede trægulve
Har du valgt et lyst trægulv, kan du vælge at give det en ludbehandling, da luden mindsker træets naturlige gulning.
Ludbehandlingen skal efterfølges af en sæbebehandling eller en oliering og kan ikke bruges som eneste overfladebehandling.
Vedligeholdelse af trægulve
Når du har fået lagt dit trægulv, er det vigtig, at du behandler og vedligeholder det korrekt, så du kan holde trægulvet pænt og have glæde af det i mange år. Men der kan være stor forskel på, hvor meget vedligeholdelse forskellige trægulve kræver.
Det er primært overflade behandlingen der afgør, hvor krævende et gulv er i forhold til vedligeholdelse. Et lakeret gulv er meget plejelet og skal kun genlakeres, hvis lakken er ved at være genlakeret. Ved at bruge lakpleje, kan du forlænge gulvets levetid yderligere.
Et olieret gulv skal som minimum have olie en gang om året, men de fleste steder vil to til tre årlige behandlinger være nødvendige. Et sæbebehandlet gulv skal jævnligt genbehandles og er derfor forholdsvis arbejdskrævende.
Gode tips
- Skaf vareprøver og husk også at se, hvordan de matcher dine møbler, lofter osv.
- Tjek om gulvet er FSC og/eller PEFC certificerede, så kan du være sikker på, at gulvet er produceret på et bæredygtigt grundlag.
- Hvis du lægger gulvet i rummets længderetning, så vil rummet virke længere og smallere. Lægger du dem på tværs, så vil rummet føles kortere og bredere. Det giver desuden harmoni i et rum, hvis gulvets langsider ligger parallelt med de største vinduesflader.
- Hav altid en dørmåtte til at holde det værste snavs af trægulvet.
- Anvend filtdupper under møblerne.
- Har du stole med hjul, er det en god ide at lægge en køreplade på trægulvet.
- Fej eller støvsug trægulvet i det daglige, husk at bruge børstemunden, så du ikke ridser trægulvet med støvsugeren.
- Ved grundig rengøring skal du bruge de rengøringsmidler som producenten anbefaler, spørg hvad der anbefales, der hvor du har købt trægulvet.
- Brug aldrig stærke rense- og plejemidler som soda, skurepulver eller brunsæbe, da det ødelægger trægulvets overflade.
Fjern enkelte pletter med en hårdt opvredet klud.
Hvad er det bedste trægulv?
Hvad der er et godt trægulv afhænger helt af hvad dine ønsker og behov er. Ønsker du et trægulv med en særlig glød, så vil et olieret trægulv være et godt bud. Ønsker du et praktisk trægulv, så er det en god ide at vælge et lakeret trægulv.
Ønsker du et lyst trægulv så er det en god ide at vælge en af de lyse træsorter ask, ahorn, fyr, lærk eller douglas. Du kan også vælge et hvidtonet gulv. Ønsker du et mørkt gulv, så kan du med fordel vælge træsorter så som valnød, afrikansk eg eller wenge. Ønsker du et gulv med et særligt smukke åretegninger, så er et gulv i eg et godt valg.
Hvad er det med slidstærke trægulv?
Der er en smule forskel på de forskellige træsorters slidstyrke med generelt, så er det gulvet overfladebehandling der er vigtig i forhold til gulvets slidstyrke. Et lakeret trægulv er således mere slidstærkt end et olieret trægulv.
Hvid du er på udkig efter et slidstærkt trægulv anbefaler vi B-hard og Innoplank gulvene, som du kan købe her i shoppen.